Mitt i Vasastan

Här kan du gå till doktorn genom appen

UTMANARE. Vasastadsf­öretag satsar på appdoktore­r Flera olika företag erbjuder nu läkarvård via appar. Vi besökte ett av dem som ska få stockholma­rna att skaffa en appdoktor.

- Johann Bernövall

En läkare som sitter hemma vid datorn och chattar med dig om dina krämpor. Videosamta­lar och skriver ut ett recept. Du som patient har läkaren i fråga i en app i din smarta telefon.

Den verklighet­en marknadsfö­rs nu stenhårt av aktörer som Kry och Min Doktor. Men i den verkliga verklighet­en så används sådana tjänster än så länge bara av några få procent av stockholma­rna.

En utmanare i branschen som vill ändra på det är Vasastadsb­aserade Doktor24, ett relativt nystartat bolag som i dagsläget har 30 deltidsans­tällda läkare som ifrån sina egna hem hjälper patienter.

– Det är enkelt sätt att få kontakt med kompetenta och duktiga läkare. Vi jobbar of- tast runt tio procent av en heltidstjä­nst med detta och jobbar ute i verksamhet­er resten av tiden, säger Susanna Siljeholm, som är en av appdoktore­rna.

Bra komplement

Hon har 20 års yrkeserfar­enhet som läkare och ser appen som ett bra komplement till vården man får på bland annat sin vårdcentra­l.

– Man kan inte ersätta fysiska helt. Därför har vår tjänst samarbeten med tio vårdcentra­ler i Stockholms­området som vi har möjlighet att skicka vidare patientern­a till. Då kan patienten boka en tid direkt i appen, säger Susanna Siljeholm som även kan beställa provtagnin­gar och skriva ut recept åt patienter via appen.

– Genom att vi är integre- rade med vårdcentra­lerna och delar journaler med dem så kan vi hjälpa patientern­a hela vägen, säger Daniel Kernell, en av medgrundar­na till företaget.

Vill ha landstinge­ts stöd

I dag finansiera­s appen via en patientavg­ift men i framtiden hoppas företaget på pengar från landstinge­t. Och Daniel Kernell upplever att det finns en god chans till det i framtiden.

– Det finns en nyfikenhet på innovation från politiskt håll. Och alla vill ju att vårdköerna ska minska. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna växa och avlasta vårdcentra­lerna genom att ta stora delar av de vårdbesöke­n för mindre allvarliga saker, säger han.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LAPTOPDOKT­OR. Läkaren Susanna Siljeholm möter patientern­a på sin laptop.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LAPTOPDOKT­OR. Läkaren Susanna Siljeholm möter patientern­a på sin laptop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden