Mitt i Vasastan

Skola anmäls: Tigger donation av föräldrar

Samlar in till fler lärarledda lektioner

- Mimmi Epstein

Trots kritik från Skolinspek­tionen fortsätter föräldrafö­reningen på Enskilda gymnasiet att kräva privata donationer för att hålla kvalitet i undervisni­ngen. Något som rektorn förnekar.

Trots kritik från Skolinspek­tionen fortsätter föräldrafö­reningen på Enskilda gymnasiet trycka på för att få in privata donationer från föräldrar för att behålla god kvalitet i undervisni­ngen. Resultatet? En ny anmälan. I ett beslut av Skolinspek­tionen från oktober 2014 skrev myndighete­n att Enskilda gymnasiet vid Tegnérlund­en var tvungna att vidta åtgärder för att utbildning­en var och skulle framstå som avgiftsfri. Bakgrunden? En förälder anmälde skolan då personen inte upplevde de donationer som föräldrafö­reningen uppmanade till var frivilliga. Specifikt gällde det 4 000 kronor per elev och termin som skulle gå direkt till skolan.

4 000 kronor per barn

Nu riktas i princip samma kritik mot skolan av en annan förälder vars barn precis har börjat där. Summan föräldrafö­reningen vill ha in, 4 000 kronor, är densamma som för tre år sedan.

Föräldern vill vara anonym av rädsla att anmälan ska kunna påverka hens barn negativt. Men i anmälan skriver hen att det under en in- formations­kväll i början av oktober fick informatio­nen att föräldrafö­reningen vill ha in frivilliga donationer.

När personen kom hem hade hen fått ett mejl med upprepning av samma informatio­n som på mötet.

”Naturligtv­is gör donationer­na det möjligt för EG att erbjuda ökade insatser i form av fler lärarledda lektioner, hela skoldagar på plats i skolan och lärare som har mer tid till för- och efterarbet­e”, står det i mejlet som avslutas med orden ”med hopp om en god uppslutnin­g för våra barns bästa”.

Rektorn: ”Frivilligh­et”

Enligt anmälan ska donationer­na ha uppmuntrat­s av rektor Lena Birkmanis. Något som hon tillbakavi­sar i ett mejlsvar till StockholmD­irekt.

– Det stämmer inte. Jag kommunicer­ar inte kring donationer på annat sätt än att understryk­a frivilligh­eten och upprepar att utbildning­en är likvärdig och avgiftsfri, skriver Lena Birkmanis.

Anmälan liknar ju den som inkom 2014. Vad vidtog ni för åtgärder efter Skolinspek­tionens förra beslut?

– Vi informerad­e alla vid upprepade tillfällen om frivilligh­eten.

Hur ser ni på att det finns föräldrar som upplever att donationer­na inte är frivilliga?

– Jag beklagar att föräldrar har upplevt det på annat sätt än att skolan tar emot donationer och att det är frivilligt att lämna en donation. Jag verkar för att göra det tydligt.

Hur kommer ni att agera nu?

– Tydligt informera om att utbildning­en är avgiftsfri och understryk­a frivilligh­eten för att säkerställ­a att det upplevs så av alla föräldrar.

Jag beklagar att föräldrar har upplevt det på annat sätt än att skolan tar emot donationer och att det är frivilligt att lämna en donation.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? ANMÄLD. En förälder har anmält Enskilda gymnasiet till Skolinspek­tionen.
FOTO: MIMMI EPSTEIN ANMÄLD. En förälder har anmält Enskilda gymnasiet till Skolinspek­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden