Mitt i Vasastan

Här samlar han stans alla NFL-älskare varje söndag

- Johann Bernövall

Matthias Sjödin, 41, poddar och gör webb-tv om en av sina många passioner: NFL. Den amerikansk­a fotbollsli­gan blir allt mer populär i Sverige – och nu samlar han de allra nördigaste fansen på Hard Rock Café varje söndag.

Utöver NFL-nörderiet är Matthias Sjödin känd som grundare av hiphop-tidningen Kingsize Magazine.

– När det kommer till amerikansk kultur så finns det många ben att stå på för mig. Jag är från Umeå från början och var en del av hardcorepu­nk-scenen på 90-talet som hade kopplingar till USA. Dessutom höll jag på med skateboard och snowboard som också är tydligt amerikansk­t influerade.

Men nu är det alltså NFL som är fokus för Sibirienbo­n Matthias Sjödin. Podcasten ”NFL-podden” – som utsetts till Sveriges sjunde bästa sportpodd – är en central del i NFL-communityn i Sverige, som växer allt mer.

– Hela ligan vill bli större i Europa och där är Sverige en central del i det. Sen två år samlas vi på Hard Rock Café på söndagarna och tittar på matcherna på TV. Det är många poddlyssna­re men även amerikaner boende i Stockholm som dyker upp, säger Matthias Sjödin.

– Det är en otroligt trevlig stämning och en fantastisk gemenskap. Folk umgås fast de hejar på olika lag. Folk glider runt i sina lagtröjor och har det härligt. Det är som en ungdomsgår­d för lite äldre.

Varför är NFL så bra att nörda ner sig i?

– Vår podcast handlar till hälften om själva fotbollen och hälften om kulturen runtomkrin­g. Det finns väldigt mycket att sätta sig in i, vilket tyvärr medför att det kan bli en viss hipsterkul­tur kring det, säger han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? USA-FRÄLST. Matthias Sjödin, 41, driver NFLpodden och samlar varje söndag amerikansk fotbolls-tokiga fans på Hard Rock Café.
FOTO: PRIVAT USA-FRÄLST. Matthias Sjödin, 41, driver NFLpodden och samlar varje söndag amerikansk fotbolls-tokiga fans på Hard Rock Café.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden