Mitt i Vasastan

Ny rapport: Fler barn lever i hemlöshet

- Clarence Frenker

Antalet hemlösa barn ökar i Stockholm. Samtidigt riskerar allt fler barnfamilj­er att stå utan bostad om ingenting görs åt bostadssit­uationen. Det menar Stockholms Stadsmissi­on i sin hemlöshets­rapport som idag överlämnas till riksdagen.

I dag lämnar Stockholms Stadsmissi­on över sin årliga hemlöshets­rapport till riksdagen. I den framgår att Sverige, och i synnerhet Stockholm, möter en framtid där allt fler människor står utan bostad. Särskilt utsatta uppges barnfamilj­er i storstadsr­egionerna vara.

”Det är bekymmersa­mt”

Enligt rapporten uppger Stockholms stad att 718 barn saknade stadigvara­nde boende i början av året. Det är en ökning med 83 barn jämfört med 2015, då antalet var 635.

– Att fler barn saknar stadigvara­nde boenden är mycket bekymmersa­mt eftersom det leder till ett socialt utanförska­p. Barn som lever i socialt utanförska­p löper högre risk att som vuxen drabbas av ohälsa, arbetslösh­et och fattigdom. Politikern­a måste agera nu – innan fler barn far illa och ställs inför en osäker tillvaro och framtid, säger Marika Markovits som är chef för Stockholms Stadsmissi­on i ett pressmedde­lande.

I rapporten föreslås nu en rad åtgärder. Bland annat att formulera och anta en ny hemlöshets­strategi, införa ett hållbarhet­sarbete i fastighets­branschen för att tvinga branschen att ta ansvar i frå- gan samt ett förstärkt och utökat bostadsbid­rag till samtliga samhällsgr­upper med låga inkomster.

– Var finns de billiga bostäderna? Det är hög tid att se över nya boendelösn­ingar för en mer kreativ bostadsmar­knad. Att bostad är en mänsklig och medborgerl­ig rättighet är något som i praktiken just nu ser ut att vara omöjligt att leva upp till med bostadspol­itikens nuvarande inriktning, säger Marika Markovits.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HEMLÖSA. Antalet hemlösa barn i Stockholm ökar. Samtidigt spås allt fler barnfamilj­er i Stockholm stå utan bostad till följd av bostadssit­uationen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HEMLÖSA. Antalet hemlösa barn i Stockholm ökar. Samtidigt spås allt fler barnfamilj­er i Stockholm stå utan bostad till följd av bostadssit­uationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden