Mitt i Vasastan

Bilister omvänds – får gratis SL-kort

- Michael Toll

Ett tusental vanebilist­er i Stockholm kommer nästa år erbjudas gratis SL-kort för att lära sig åka kollektivt.

Det är landstinge­t som vill att fler ska börja åka kollektivt i Stockholm. För att locka fler till buss och tunnelbana kommer nästa år olika projekt genomföras för att locka bilister att ställa bilen hemma, något som DN var först med att berätta.

Ett tusental personer kan bli föremål för det här testet.

– Vi vill få fler att använda SL-trafiken framför bilen och vi vet att den här typen av test fungerar, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd.

Tidigare har ett projekt i mindre skala genomförts i Södertälje, där ett hundratal anställda som på bland annat Scania och Astra Zeneca fick erbjudande om gratis SL-kort, om de ställde bilen.

– Omkring 25 procent av dessa fortsatte att åka kollektivt efter testet, nu ska vi testa det här i större skala, säger Kristoffer Tamsons.

Utdelninge­n av SL-kort kommer att starta någon gång nästa år, och genomf ö - ras i flera olika tillfällen. De som får ett gratiskort kommer bland annat att väljas ut genom samarbeten med företag.

Målet är att hitta vanebilist­er som av olika omständigh­eter befinner sig i en ny situation (bytt jobb, flyttat etc), då det då kan vara lättare att bryta invanda mönster.

SL:s långsiktig­a mål är att 220 000 fler resenärer än idag ska åka kollektivt 2030. (idag är det 49 procent av stockholma­rna som åker, målet är 54 procent.

 ?? FOTO: MOTSPHOTOS ?? KÖR BIL – ÅK GRATIS. Bilister, som aldrig annars åker kollektivt, får prova på att åka buss och tunnelbana gratis.
FOTO: MOTSPHOTOS KÖR BIL – ÅK GRATIS. Bilister, som aldrig annars åker kollektivt, får prova på att åka buss och tunnelbana gratis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden