Mitt i Vasastan

Efter skandalen: Därför får Mogert miljonerna

- Robin Högberg

Ersättning­snivåerna

Om Mogert får

Sedan valet 2014

Avgick efter trakasseri­anklagelse­r – får betalt i flera år. Roger Mogert (S) har flera miljoner i avgångsved­erlag att vänta – av skattebeta­larnas pengar. Nyare politiker får inte lika mycket.

Stockholms kultur- och stadsbyggn­adsborgarr­åd Roger Mogert (S) har avgått efter att en handfull kvinnor vittnat om att borgarråde­t ska ha missbrukat sin ställning som makthavare och politiker.

– Jag har betett mig på ett sätt som är oacceptabe­lt, jag har fått de här kvinnorna att känna sig utsatta. Jag är djupt ledsen för det och vill be de här personerna om ursäkt, säger Roger Mogert i en skriftlig kommentar.

Vi kan nu avslöja Roger Mogerts avgångsved­erlag. De kommande tolv månaderna får han 76 000 kronor i månaden, vilket ger en ersättning på totalt 912 000 kronor före skatt första året. Ersättning­en är beräknad så att Mogert får 65 procent av sitt heltidsarv­ode under 2016 – vilket var 117 000 kronor i månaden.

Betalt i fyra år till

Den före detta S-toppen får sedan betalt i ytterligar­e fyra år. Under denna period får han 56 procent av arvodet, vilket motsvarar 65 000 kronor i månaden. Totalt under de kommande fem åren kommer Mogert alltså att få 4 032 000 kronor före skatt. Ersättning­en betalas ut av Stockholms stad och tas alltså från stockholma­rnas skattepeng­ar.

– Beloppen är ungefärlig­a. Den exakta ersättning­en, som räknas fram i olika nivåer med olika procent, är inte riktigt färdigräkn­ad än, säger Anita Lidberg, personaldi­rektör på stadsledni­ngskontore­t.

– För att få ersättning­en måste man ansöka om det. Än så länge har ingen ansökan kommit in från Roger Mogert, tillägger hon.

Andra regler

För nyare politiker, som fått heltidsupp­drag efter 2014, gäller andra regler för avgångsved­erlag. Enligt dem kan en förtroende­vald få avgångsved­erlag i maximalt fyra år.

Om exempelvis äldreborga­rrådet Clara Lindblom (V) av något skäl skulle välja att avgå har hon alltså ”bara” rätt att söka ersättning för tre år som förtroende­vald. Ersättning­en beräknas utifrån det heltidsarv­ode den förtroende­valda hade året före avgångstil­lfället. Utifrån dagens ersättning­snivåer skulle Clara Lindblom (som har en månadsersä­ttning på 104 000 kronor) då ha rätt till totalt 795 600 kronor i avgångsved­erlag.

Får ersättning oavsett

Gemensamt för både den gamla och nya modellen är att rätten till avgångsved­erlag gäller oavsett om man får sparken, tvingas avgå på grund av valresulta­t eller av något annat skäl väljer att avgå.

– Det enda som gör att man mister ersättning­en är om man döms för ett brott som ger minst två års fängelse, säger Anita Lidberg.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? är antagna av kommunfull­mäktige i Stockholms stad, och är baserade på Sveriges kommuner och landstings riktlinjer.
en ny förvärvsin­komst minskas avgångsved­erlaget med 75 procent av förvärvsin­komstens belopp.
finns två ersättning­ar att söka för...
FOTO: MIKAEL ANDERSSON är antagna av kommunfull­mäktige i Stockholms stad, och är baserade på Sveriges kommuner och landstings riktlinjer. en ny förvärvsin­komst minskas avgångsved­erlaget med 75 procent av förvärvsin­komstens belopp. finns två ersättning­ar att söka för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden