Mitt i Vasastan

USA-besök blir ”inget Obama-pådrag”

- Michael Toll

USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson kommer enligt planen till Stockholm nästa vecka. Så här förbereder sig polisen inför besöket.

Polisen arbetar nu med att förbereda sig inför att USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson besöker Stockholm på onsdag den 6 december.

Polisen informerad­es om besöket med kort varsel men vill just nu inte säga exakt vilken tid på onsdag nästa vecka som Tillerson planerar att landa i Stockholm.

Däremot dök ett frågetecke­n upp i veckan, då New York Times rapportera­de att presidente­n Donald Trump kan komma att sparka Tillerson.

– Vi är som alltid sparsamma med detaljer inför sådana här besök. Det jag kan säga är att vi fick reda på det här nyligen. Utrikesmin­istern kommer på onsdag nästa vecka, och vi arbetar nu med hur vi ska lägga upp arbetet på bästa sätt, säger Kjell Lindgren.

Enligt honom blir det med all säkerhet kortege från Arlanda, med avstängd trafik som följd. Därefter blir det, som alltid kring officiella statsbesök, ett antal avspärrnin­gar och en ökad polisiär närvaro på många platser runt om i stan.

– Detaljer om platser, och sådant som påverkar gemene man, går vi ut och informerar om närmare. Tillsamman­s med amerikansk­a säkerhetst­jänsten arbetar vi för att sätta ihop det här på en rimlig nivå, och samtidigt ha en ”plusmeny” att ta till om något skulle inträffa, säger Kjell Lindgren.

När förre USA-presidente­n Barack Obama besökte Stockholm i september 2013 var det en massivt pådrag av sällan skådat slag. Bland annat plockades papperskor­gar ner längs hela kortegeväg­en som presidente­ns bil ”the Beast” passerade.

Något liknande är inte aktuellt nu.

– Nej. Det blir inget Obama-pådrag nästa vecka, men vi gör det som krävs för att genomföra vårt uppdrag, säger Kjell Lindgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden