Mitt i Vasastan

Figge öppnar upp julen i Gamla stan

- Sophie Stigfur

Vad har Figge Norling, Östermalms­tanter och nyanlända gemensamt? Det och mycket mer får du reda på när fönsterluc­korna i Gamla stan återigen öppnas upp i den levande julkalende­rn.

För trettonde året i rad har det blivit dags för den levande julkalende­rn i Gamla stan, där ett fönster om dagen öppnas upp runt på ön så att förbipasse­rande kan avnjuta olika live-framträdan­den. En av de som deltar i år är skådespela­ren Figge Norling.

– Jag tycker att det är väldigt roligt, och så tycker jag att mer gratis kultur behövs. I år sympatiser­ar jag också mycket med budskapet i det jag ska framföra.

Karl Bertil Jonssons julafton

När Figge slår upp fönstret är det med en ny tolkning av Karl Bertil Jonssons julafton. Projektet har initierats av operasånge­rskan Mette af Klint, som vill förena sitt intresse för sång med att göra något för de nyanlända som kommit till Sverige. Resulta- tet blev kören Snäll rebell, som består av hälften nyanlända och hälften etablerade körsångare. Tillsamman­s med Figge Norling kommer de att framföra ett smakprov från en kommande föreställn­ing

”Vill spegla samhället idag”

Att det blev just Karl Bertil Jonssons öde som gruppen ska bita tag i, föll sig naturligt enligt Mette.

– Mitt mål var att skapa en kör som speglar samhäl- let idag, både när det gäller social bakgrund, nationalit­et, åldrar och var man bor. De här olika grupperna behöver möta varandra mer, och kören fungerar som just en sådan mötesplats, säger hon och fortsätter:

– Karl Bertil Jonsson var på många sätt också en social entreprenö­r som inte var rädd att möta och nätverka med människor med olika bakgrund. För att göra den berättelse­n rättvisa idag krävs att ensemblen speglar just dagens samhälle.

Häftig smältdegel

Exakt hur de sextio körmedlemm­arna, som Figge Norling beskriver som en ”häftig smältdegel av ensamkomma­nde flyktingba­rn och Östermalms­tanter”, ska få plats i ett fönster är dock ännu höljt i dunkel.

– Haha, ja detaljerna är inte helt klara. Men jag hoppas att vi kan bidra till att de som kommer påminns om att se människorn­a omkring sig istället för att köpa massa julklappar, säger Figge.

 ??  ?? JULGENERAL. Figge Norling öppnar upp ett fönster i Gamla stan under årets levande julkalende­r.
JULGENERAL. Figge Norling öppnar upp ett fönster i Gamla stan under årets levande julkalende­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden