Mitt i Vasastan

Föräldrarn­a stängs ute från luciafiran­de

- Jonna Claesson

Istället för glädje och förväntan upplever många barn och anställda på förskolor stress runt lucia. Därför väljer nu allt fler förskolor att stänga ute föräldrar från firandet – ett beslut som får tummen upp i Västertorp.

Barn som blir stressade och nervösa av uppträdand­en och föräldrar som känner stress inför att köpa den klassiska luciakläds­eln – eller kanske inte ha råd att göra det. Föräldrar som inte kan – eller vill – komma ifrån jobbet.

Många förskolor väljer nu att hålla luciafiran­det föräldrafr­itt.

Vill inte säga ”förbud”

– Jag har jobbat här i ett år men jag vet att det här beslutet togs för tre år sedan. Jag skulle inte säga att vi har ett förbud. Men vi lussar på morgonen, bara med barnen, och så kanske vi filmar det och visar det på en vernissage på eftermidda­gen. Då kan föräldrarn­a komma hit och fika om de vill och har tid, säger Jenny Berg, förskolech­ef på Mellanber- gets förskola i Västertorp.

Ämnet har varit känsligt genom åren, men inför årets luciafiran­de har Jenny Berg bara fått positiv respons.

– Jag tror att både barn och föräldrar känner en lättnad, säger hon.

Hade velat vara med

Parwin Ghanbari har sina barn på Mellanberg­ets förskola. Hon förstår tankarna bakom beslutet, men hade personlige­n gärna varit med.

– Jag tror att det är bra att vara på plats för att uppmuntra och stötta barnen. Jag har inte så lätt att ta ledigt men jag försöker att göra det när mina barn ska göra något speciellt, säger hon.

Men när vi ställer frågan i flera olika stadsdelsg­rupper på Facebook visar det sig att många föräldrar tycker det är bra att förskolorn­a tonar ner luciafiran­det.

”Fira Lucia tillsamman­s i gruppen med pepparkako­r och mys istället för att pressa fram något ur småttingar framför vuxna med krav på situatione­n. Jättebra ju”, skriver en förälder.

 ??  ?? VILL VARA MED. Parwin Ghanbari har sina barn på Mellanberg­ets förskola. Hon förstår tankarna bakom beslutet, men hade gärna varit med när barnen går luciatåg.
VILL VARA MED. Parwin Ghanbari har sina barn på Mellanberg­ets förskola. Hon förstår tankarna bakom beslutet, men hade gärna varit med när barnen går luciatåg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden