Mitt i Vasastan

Medryckand­e filmat inifrån folkets rörelse

-

120 SLAG I MINUTEN REGI: Robin Campillo

MEDVERKAND­E: Nahuel Pérez Biscayart, Adèle Haenel, Arnaud Valois, Antoine Reinartz SPELTID: 140 minuter BETYG: Föreningsl­iv är kanske inte ett självklart ämne för filmdramat­ik – tankarna går till någon inkännande men underfundi­g SVT-dokumentär.

Robin Campillos ”120 slag i minuten” handlar visserlige­n inte om eldsjälar med t räningsove­rall på landsbygde­n, men här finns många scener där det tragglas dagordning­ar och mötesregle­r.

Men det blir aldrig långrandig­t – varje ord som sägs i ”120 slag i minuten” känns bokstavlig­en på liv och död.

Filmen följer aktivister som kämpar för sina egna och sina vänners liv inom ACT UP-rörelsen i Paris på 1990-talet.

Vid samma tid var regissören Campillo, som även är medförfatt­are till manus, själv aids-aktivist och det är lätt att föreställa sig att hans bakgrund har bidragit till filmens inifrånper­spektiv.

”120 slag i minuten” skapar verkligen känslan av att befinna sig mitt i rörelsen, på s åväl diskussion­slystna kvällsmöte­n som diverse direktakti­oner. Politisk kamp på film har inte varit så här medryckand­e sedan ”Pride” från 2014, den brittiska filmen om en gayaktivis­ter som gör gemensam sak med gruvstrejk­are i Wales på 1980-talet. Skillnaden är att ”120 slag i minuten” knappast är lika feel good utan snarare är en plågsamt vackert gestaltad tragedi. ”120 slag i minuten” skiftar skickligt mellan den kollektiva kampen, mot politikern­as nonchalans liksom läkemedels­bolagens arrogans, och enskilda livsöden. Ena stunden grunnar gruppen på formulerin­gar av slagord, i nästa fångar Campillo sensuella möten eller dansscener till Bronski Beats ”Smalltown boy”. Det gör ”120 slag i minuten” till en av årets bästa och mest livsviktig­a filmer.

”120 slag i minuten” skiftar skickligt mellan den kollektiva kampen, mot politikern­as nonchalans liksom läkemedels­bolagens arrogans, och enskilda livsöden.

 ?? FOTO: FOLKETS BIO ?? MEDRYCKAND­E ALLVAR. Poltisik kamp i ”120 slag i minuten”.
FOTO: FOLKETS BIO MEDRYCKAND­E ALLVAR. Poltisik kamp i ”120 slag i minuten”.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden