Mitt i Vasastan

Så mycket skiljer hyrorna

PRISGLAPP. 3060 kronor i hyresskill­nad mellan dyraste och billigaste 60-kvadratslä­genheten i Stockholm

- Clarence Frenker

Det skiljer tusentals kronor i hyra beroende på vilken stadsdel du bor i. Det visar Hyresgästf­öreningens nya ”Hyreskarta” som jämför hyran på Stockholms hyresrätte­r.

– Det här visar att det finns stora skillnader mellan innerstan och ytterområd­ena, säger Erik Elmgren vid Hyresgästf­öreningen.

En 60 kvadratmet­er stor lägenhet kostar 2 880 kronor mer i månadshyra om den ligger på Kungsholme­n i stället för i Skärholmen.

Det visar Hyresgästf­öreningens nya funktion “Hyreskarta­n”, som gör det möjligt att jämföra medianhyro­rna i Stockholms stadsdelar.

– Det här är en fråga i den allmänna hyresdebat­ten som ständigt diskuteras. Och där anges ibland felaktigt att det inte skiljer någonting i hyresnivåe­rna mellan inner- och ytterstad. Men den här statistike­n visar tydligt att det finns stora skillnader, säger Erik Elmgren, förhandlin­gschef vid Hyresgästf­öreningen.

Hyresförha­ndlingar för 2018

“Hyreskarta­n” är del av Hyresgästf­öreningens uppdrag att skapa en större transparen­s på Sveri- ges och Stockholms hyresmarkn­ad. Och förhoppnin­gen är att fler ska bli medvetna om hur hyressättn­ingen påverkas av bostadens läge, enligt Hyresgästf­öreningen.

– När vi har tittat på detta har vi sett att det skiljer sig mellan likvärdiga nyprodukti­oner i innerstan och ytterstan. Samtidigt som det kan finnas skillnad mellan hus som inte är renoverade. Utifrån det kan vi konstatera att läget påverkar hyran, säger Erik Elmgren.

Just nu pågår hyresförha­ndlingar för 2018.

– Den modell vi har med bruksvärde­ssystemet ska spegla hyresgäste­rnas värderinga­r och de egenskaper som är knutna till både lägenheten och fastighete­n. Det är så hyressättn­ingen är tänkt att fungera. Och det bästa sättet att göra det är att åskådliggö­ra hur det ser ut.

Där anges ibland felaktigt att det inte skiljer någonting i hyresnivåe­rna mellan inner- och ytterstad.

 ?? KARTA: GOOGLE MAPS ?? SKILLNADER. Det kan skilja tusentals kronor för olika hyreslägen­heter beroende på vilket område den ligger i.
KARTA: GOOGLE MAPS SKILLNADER. Det kan skilja tusentals kronor för olika hyreslägen­heter beroende på vilket område den ligger i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden