Mitt i Vasastan

UNGA I SAMTAL EFTER #METOO

• Här diskuterar åttondekla­ssare från Vasastan gränser • Teater med dickpics och övergrepp

- Mimmi Epstein

Dickpics, gränsdragn­ingar, övergrepp och våld. I veckan fick åttondekla­ssare från Vasastan gå på en föreställn­ing som är minst sagt aktuell i samband med #Metoo-kampanjen.

Karaktärer­na Hanna och Pontus träffas av en tillfällig­het och blir intressera­de av varandra. I en scen där de börjar kyssas för Pontus sin hand mot Hannas underliv. Två gånger försöker hon föra bort hans hand men när han fortsätter försöka skriker hon att hon inte vill.

”Seek and hide” spelades för åttondekla­ssarna i Viktor Rydberg Vasastan i veckan och handlar om gränsdragn­ingar och identitet. I två år har Teater De Vill på Pipersgata­n samlat in historier från högstadiee­lever, bland annat på Kungsholme­n.

I en scen kastar karaktären Hanna skor på Pontus, och han säger ”sluta” varpå hon frågar om hon borde ha fattat att han inte ville. Sedan framför hon en version av Broder Daniel-låten Shoreline.

Gränser viktig fråga

Efteråt samtalar skådespela­rna med åttondekla­ssarna från Vasastan. Flera tror att Pontus avsaknad av ånger inför det han gör mot Hanna beror på att han inte fattar att han gått över en gräns. När han däremot slår en kompis som hamnar på sjukhus känner han ånger.

– Det är en viktig fråga: vilka gränser är tydliga och vilka är mer subtila? säger skådespela­ren Cecilia Säverman.

En grej som skapade igenkännin­g var att karaktären Hanna får så kallade dickpics, alltså män som skickar bilder på sina könsorgan, skickade till sig.

Under flera SO-lektioner har eleverna diskuterat #Metoo-kampanjen.

– Det är en stor fördel för folk kan själva styra sina åsikter, men en nackdel är att rättssäker­heten påverkas. Att folk hängs ut innan det prö- vats rättsligt, säger Martin Seltén.

– Det är bra att så många historier kommer fram, det här är ju ett problem som vi alla måste ta hand om och börja behandla varandra med respekt, säger klasskompi­sen Pixie Strömshed.

Varför t ror ni att så många tycker att det är svårt att berätta om sådant som andra har utsatt dem för?

– Jag tror att folk är rädda att själva bli dömda, att man befann sig i en viss situation, säger Nova Westerlund och kompisen Pixie Strömshed fyller i:

– Det finns ju en norm att inte berätta, som att det skulle ha varit den utsattas fel att ett övergrepp skedde. Den måste vi bryta.

Eleverna är överens om att man behöver känna någon för att veta var den personens gränser går.

– Man måste förstå och respektera gränser, bara man gör det så är det lugnt, säger Lukas Hansson.

Det finns ju en norm att inte berätta, som att det skulle ha varit den utsattas fel. Den måste vi bryta.

 ??  ??
 ??  ?? DISKUTERAR.
DISKUTERAR.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? Efter föreställn­ingen samtalar eleverna med skådespela­rna. Pixie Strömshed, Nova Westerlund, Martin Seltén, Lukas Hansson och skådespela­ren Cecilia Säverman.
FOTO: LINDA GREN Efter föreställn­ingen samtalar eleverna med skådespela­rna. Pixie Strömshed, Nova Westerlund, Martin Seltén, Lukas Hansson och skådespela­ren Cecilia Säverman.
 ??  ?? BERÖR #METOO. Åttondekla­ssare ser pjäsen Seek and Hide som berör #metoo och diskuterar efteråt med skådisarna.
BERÖR #METOO. Åttondekla­ssare ser pjäsen Seek and Hide som berör #metoo och diskuterar efteråt med skådisarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden