Mitt i Vasastan

KFUM-hallen kan byggas

- Johann Bernövall

Efter beskedet att staden vill stoppa KFUM:s idrottshal­l vid WennerGren Center är föreningen rasande. Nu får föreningen stöd från Miljöparti­et, som går emot Jan Valeskogs (S) linje.

I förra veckan avslöjade Vi i Vasastan att exploateri­ngskontore­t vill ge markanvisn­ingen för tomten vid Wenner-Gren Center till stadens egna bolag Sisab och låta dem bygga och driva en idrottshal­l med skola där. Det upprör KFUM:s projektled­are Michael Lagerkvist.

– Det känns som att det är ett rent politiskt spel och det är anmärkning­svärt att Jan Valeskog använder sig av en rapport från exploateri­ngskontore­t som innehåller både direkta felaktighe­ter och som dessutom jämställer oss med kommersiel­la aktörer i form av fastighets­bolag som är börsnotera­de, säger han.

Göra plats för bostäder

Nytillträd­da stadsbyggn­adsborgarr­ådet Jan Valeskog (S) menar att KFUM-hallen helt enkelt inte får plats. Åtminstone inte på den östra tomt där skolan ska byggas.

– Skolan måste få ta plats på den här tomten. Samt de bostäder och det äldreboend­e som vi planerar i området. Men ingenting är bestämt än, säger han.

Hela den rödgrönros­a majoritete­n är dock inte enad i fråga. Vi i Vasastan kan nu berätta att Miljöparti­et bestämt sig för att gå emot Jan Valeskog och Socialdemo­kraterna.

– Vi anser att KFUM ska ges en korrekt chans att delta. Det är dumt att stänga dör- ren till en förening som erbjuder ett helt paket, säger Cecilia Obermüller, Miljöparti­ets talesperso­n i stadsbyggn­adsfrågor i Stockholm.

Vad säger du om att bostäderna som Jan Valeskog hävdar inte får plats om KFUM-hallen byggs?

– Det är inte ens säkert att det går att bygga bostäder på den tomten, utan det måste i så fall utredas vidare, säger Cecilia Obermüller.

Att den idrottshal­l som staden vill bygga själva inte är fullstor är, enligt Jan Vale- skog, ett missförstå­nd. Däremot kommer den inte ha några läktare.

”Drömmen tre nya hallar”

En hall med läktare vill han bygga på en annan plats.

– På den västra sidan vill vi däremot bygga en fullstor hall med läktare, och ta hjälp av privata aktörer. Dessutom hoppas vi på en hall vid Valhallavä­gen, ett projekt som tidigare strandat. Drömscenar­iot är tre nya hallar i ett område som verkligen behöver det, säger han.

KFUM erbjuder er att bygga och driva själva i samarbete med staden. Vad är problemet?

– Det är en sak att skriva att man har pengar, men man måste också kunna visa att man har resurserna.

 ?? FOTO: MAJA BRAND SKISS: DINELL JOHANSSON ?? KFUM-PLANER. Michael Lagerkvist visar skisserna för grusplanen vid Wenner-Grencenter.
FOTO: MAJA BRAND SKISS: DINELL JOHANSSON KFUM-PLANER. Michael Lagerkvist visar skisserna för grusplanen vid Wenner-Grencenter.
 ??  ??
 ??  ?? OENSE. Jan Valeskog (S) och Cecilia Obermüller (MP).
OENSE. Jan Valeskog (S) och Cecilia Obermüller (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden