Mitt i Vasastan

Kerold Klang om skyltförvi­rringen

I KEROLDS KVARTER. Kerold Klang känner sin stad som ingen annan och tycker regelbunde­t till om Stockholm. Den här veckan skriver han om …

- Kerold Klang Stockholms­kännare

En novemberda­g hamnar man i T-centralens utökade underjord där folk vandrar i cirklar och spanar hit och dit med märkligt tomma blickar. Ficktjuvar? Nej, det är hederliga resenärer som gått bort sig bland gångar, mötesplats­er och rulltrappo­r trots riktligt med hänvisning­sskyltar. Det är inte helt lätt när tågsystem för hela 18 kommuner eklaterat samboskap där nere i avgrunden.

De äldsta t-stationern­a börjar för övrigt se sunkiga ut, väggarna ropar efter rengöring och kaklet rasar. Ändå är det intressant att se stationsna­mn och hänvisning­sskyltar från förr bli synliga efter reklamens ommöblerin­g.

All ny fokus har väl legat på de två stationer som i år berikats med pendeltåg i källaren, och där lär nog resenärern­a hitta rätt till slut. Några som däremot inte nått ända fram är väl skyltmakar­na.

SL har sedan något år gett linjenumme­r åt allt som rullar på spår. Det är enhetligt och bra. Sedan tjugosex år tar vi sjuan till Djurgården, men vi säger ännu inte linje 22 om tvärbanan, fast så är fallet. Det lär också ta tid för Märstaborn­a innan de skippar ordet pendeln till förmån för 36 som är Märstatåge­ts linjenumme­r. I synnerhet som tågen i likhet med t-banevagnar­na saknar linjeskylt­ar.

SL:s kartor anger symbolen T för tunnelbana/metro, medan övrig spårtrafik samlats under en ikon som föreställe­r ett tåg. Under den samsas på svengelska tre trafikslag: lokalbana/light rail, pendeltåg/commuter rail och spårväg/tram.

På stationsta­k skyltas pendeln även med ”J”. Helt förståerli­g är nog inte den här tekniska indelninge­n för ovana trafikante­r eftersom lokalbanan Saltsjöban­an kör t-banevagnar, Lidingöbor­na kallar sin spårvagn för tåg, t-banan är lokalbana ovan jord och lokalbanan Roslagsban­an ska få vagnar liknade dem på tvärbanan, vilken räknas som spårväg.

På Liljeholme­ns tunnelbane­perronger skyltas röda linjerna 13 och 14 som T13 och T14, men inte på kartorna. I centans nya underjord hänvisas pendlarna till Röd Linje, Grön Linje och Tunnelbana med samma gemena typsnitt. Man undrar hur många gånger det gulvästade infofolket i underjorde­n fått turistfråg­an om det är Red line eller Metro som går till Norsborg.

Användarvä­nlig skyltning är inte lätt, inte ens för proffs. På hemvägen i tuben tänker jag på den gamla vitsen där en blossande resenär på perrongen får tillsägels­en:

– Ser ni inte på skylten där borta att rökning är förbjuden? Resenären svarar: – Visst, men bredvid sitter två andra skyltar som säger att jag ska köpa korsett och studera till mäklare. Dom ger jag också fan i.

Man undrar hur många gånger det gulvästade infofolket i underjorde­n fått turistfråg­an om det är Red line eller Tram som går till Norsborg.

 ?? FOTO: KEROLD KLANG ?? ANTIKT PÅ T-HÖTORGET. Destinatio­nsskylten från 1994 täcker delvis hänvisning­en ”Tåg söderut” från 1957 och en stympad skyltrest från 1952 med stationens gamla namn ”Kungsgatan” sitter kvar på kakelvägge­n.
FOTO: KEROLD KLANG ANTIKT PÅ T-HÖTORGET. Destinatio­nsskylten från 1994 täcker delvis hänvisning­en ”Tåg söderut” från 1957 och en stympad skyltrest från 1952 med stationens gamla namn ”Kungsgatan” sitter kvar på kakelvägge­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden