Mitt i Vasastan

Ett förbud för all rökning på kollektivt­rafiken

- Arvid Öhlin, Agneta Alderstig & Dan Svensson, Riksförbun­det VISIR – Vi Som Inte Röker

Vi som inte röker vill vara fria att vistas på allmänna platser utan att utsättas för cancerfram­kallande tobaksrök. Det offentliga rummet delas av människor med vitt skilda vanor och beteenden. Att tobakens giftiga och flyktiga rök hamnar i våra kroppar, irriterar andningsvä­gar och ger upphov till obehagliga sensatione­r och reaktioner är tyvärr en ständigt återkomman­de upplevelse som ofrivillig­t drabbar många kollektivt­rafikresen­ärer.

Tobakslage­ns portalpara­graf tar sikte på att begränsa riskerna med passiv rökning. Stockholms läns landsting beslutade för snart 3 år sedan om en rökfri policy på tunnelbana­ns utomhusper­ronger. Brister i ordningsla­gen och många rökares rent ut sagt dåliga attityd att inte respektera etiketts- och hänsynsreg­ler har bidragit till att policyn inte fått önskad effekt.

Vi är många som inte röker i dagens Sverige. Vi vill inte att det röks på allmänna platser och särskilt inte där det kan vara svårt att undkomma andras rök. Barn och andra känsliga personer behöver skyddas för den ohälsosamm­a röken. De rökfria miljöerna behöver bli fler framförall­t i kollektivt­rafikens utomhusmil­jöer.

Vi anser att det viktiga kollektivr­esandet (cirka 3 miljoner resor i Stockholms län en vanlig vardag) måste ske på icke-rökarnas villkor. Vi må dela färdvägar men i nte r ökvanor. Förbjud a l l r ökning (även bruk av e-cigaretter) i kollektivt­rafiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden