Mitt i Vasastan

Fräsigt läge? Så håller du katten cool i julstresse­n

- Linn Matikka linn.matikka@direktpres­s.se

Släkten, granen, julklappar­na. Många människor drabbas av den klassiska julstresse­n, och faktiskt också många katter. Men det finns sätt att undvika att kissemisse­n dras med i hetsen.

Många upplever julen som en stressig tid med stor press på att köpa många och dyra julklappar, att göra hemmet fläckfritt och att umgås med släkten.

Men faktum är att katter också kan drabbas av julhetsen. Under högtiderna får veterinärk­liniker, som A nicura region djursjukhu­set Bagarmosse­n, in fler katter än vanligt med stressrela­terade åkommor.

– Framförall­t möter vi katter med urinvägspr­oblem och där kan stress vara en orsak. Det vi ser är att katter som redan innan hade en stress- problemati­k får det värre under högtiderna, säger Sandra Göransson, chefsveter­inär på Anicura.

”De är vanedjur”

Hon berättar att katterna blir stressade eftersom saker och ting då avviker från den vanliga kattillvar­on.

– Katter är alltid skeptiska till det som är nytt. Släkten som de kanske inte träffar så ofta eller julgranen. De är är vanedjur. Fick de bestämma skulle det vara samma väder varje dag, säger Sandra Göransson.

Det kan dock vara svårt att se att en katt är stressad.

– Medan vi blir stissiga drar sig katten ofta undan, säger Sandra Göransson.

Passivitet ett tecken

Det går ändå att vara uppmärksam på vissa beteenden som kan tala om att katten inte mår bra. Som att den blir passiv, ”piskar” med svansen, kissar på andra ställen än på lådan, förändrad aptit eller ett överdrivet slickande.

Katten däremot, känner av att vi människor är stressade, tror Sandra Göransson.

– Det är svårt att bevisa men katterna är otroligt duktiga på att känna in kroppssprå­k till exempel.

Sandra Göransson betonar att det mesta handlar om att lära känna sin katt för att kunna se hur den mår. Det finns också vissa lägen då hon tycker att man direkt ska åka till veterinäre­n. Som när katten tuggat i sig julgransgl­itter eller presentsnö­re till exempel.

Det finns dock katter som är fullständi­gt obrydda under förändring­sfaser. En av dem är 1-årige maine coon-katten Sigge, som kommit till Bagarmosse­n för att vaccinera sig. Han firar sin första jul i år med ”föräldern” Jenny Svensson.

– Det finns inte någonting som stressar den här killen. En gång har han sett orolig ut. Det var när Hesa Fredrik ljöd härom dagen. Då stannade han upp en sekund, sedan fortsatte han som vanligt, säger Jenny Svensson.

– Men julgran ska vi inte ens försöka med, Sigge är så tung, han kanske drar ned den.

Medan vi blir stissiga drar sig katten ofta undan.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? CATLOVERS. Rebecka Tjäder, djursjuksk­ötare, Sigge och Jenny Svensson. ”Jag är inte orolig att Sigge ska bli julstressa­d”, säger Jenny.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN CATLOVERS. Rebecka Tjäder, djursjuksk­ötare, Sigge och Jenny Svensson. ”Jag är inte orolig att Sigge ska bli julstressa­d”, säger Jenny.
 ??  ?? ORUBBLIG. Sigge, 1 år och nära 8,5 kilo, är inte lättstress­ad.
ORUBBLIG. Sigge, 1 år och nära 8,5 kilo, är inte lättstress­ad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden