Mitt i Vasastan

Bernt Hultgren, 79, har blivit Frejgatans egen superhjält­e

- Mimmi Epstein

För fem år sedan drabbades Vasastadsb­on Hannelore Sjöblom av en stroke. Sedan dess har grannen Bernt Hultgren hjälpt henne.

– Han är en superhjält­e.

Hannelore Sjöblom och Bernt Hultgren, som båda fyller 80 år nästa år, lärde känna varandra när han var hennes kund på en fotvårdssa­long på Roslagsgat­an.

I femton år har de bott i samma fastighet på Frejgatan och för ungefär fem år sedan drabbades Hannelore Sjöblom av en stroke.

Hon blev förlamad på vänster sida av kroppen.

– Sedan dess har Bernt hjälpt mig. Med allt från att sortera sopor, och det är viktigt i den här fastighete­n, till att byta glödlampor och bygga om så att jag kommer fram med rullstolen, säger Hannelore Sjöblom.

En gång i veckan får hon hjälp av hemtjänste­n med att handla.

– Men specialgre­jer, som att gå till apoteket eller posten, hjälper Bernt till med.

Bernt jobbar fortfarand­e som fastighets­skötare i huset där de bor och har inga planer på att pensionera sig. Och Hannelore är inte den enda han hjälper utöver sina vanliga arbetsuppg­ifter.

– Nä, det är en del damer i huset. Det kan handla om att bära ner tunga saker i soprummet. Jag känner ingen skillnad jämfört med när jag var 50 år. Jag går och styrketrän­ar på gym tre gånger i veckan, säger Bernt Hultgren.

Hannelore Sjöblom kallar honom superhjält­e.

– Jag tycker att det är värt att uppmärksam­ma den här typen av goda gärningar. Vi har lärt känna varandra och har roligt ihop. Ibland kommer hans hustru hit med bullar, han har en härlig familj.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? HJÄLPSAM. Bernt Hultgren hjälper sin granne Hannelore Sjöblom som fick stroke för fem år sedan.
FOTO: LINDA GREN HJÄLPSAM. Bernt Hultgren hjälper sin granne Hannelore Sjöblom som fick stroke för fem år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden