Mitt i Vasastan

Snart kan det kosta att ordna demonstrat­ion

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Framöver kan det kosta pengar om du vill demonstrer­a eller ordna en liten samling på ett torg, enligt nya regler från staden. När vi ber trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) förklara varför, ändrar han sig.

– Vi ska kolla på det här, säger han.

Vill du hålla en politisk demonstrat­ion? Fram med plånboken. Beslutet har redan klubbats igenom i trafiknämn­den och är nu på väg upp för slutgiltig­t beslut i kommunfull­mäktige.

Den nya prislappen ingår en rejäl och snårig revidering av alla avgifter som staden tar för hyra av offentliga platser.

Inte längre gratis

Den största förändring­en är dock att sådant som förr var helt gratis, slutar vara gratis. Det gäller så kallade evenemang utan inträdesav­gift. Som till exempel:

Hjälpverks­amhet och samhällsin­formation.

Demonstrat­ioner, opinionsyt­tring.

Icke-kommersiel­l barn och ungdomsver­ksamhet.

Stadens parkteatra­r/amfiteatra­r utan entré.

Gällande de politiska demonstrat­ionerna och opinionsyt­tringarna så måste du ha polistills­tånd. Om polisen sedan tycker att du även ska betala markhyra, då ska de i framtiden skicka vidare ärendet till trafikkont­oret som beslutar om det ska kosta eller ej. Gränserna är flytande och avgörs från fall till fall.

Högtalarst­orlek avgör

Kort och gott handlar det om vad du fysiskt vill placera på stadens mark, hur stort det är och hur länge det ska stå där. Det som avgör är om det är ”ringa omfattning” eller ej.

Ett litet bord för att dela ut flygblad? Kostar nog inte. Flera bord? Kan kosta. En scen och ett tält? Jo, det lär kosta. Högtalare? Det beror på storleken och hur många de är.

Förovanstå­ende feel goodkatego­rier vill tjänstemän­nen fakturera 112 eller 61 kronor per kvadratmet­er och dygn, beroende på vilken del av staden du är i. Dock: just de här kategorier­na ska subvention­eras och ett pristak blir 500 eller 1 000 kronor per dygn. Vill du fixa ett ”vanligt” evenemang eller ett marknadsfö­ringsevene­mang blir det en betydligt högre summa.

Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd, kände inte till det här innan Tidningen Hammarby/Skarpnäck söker honom för en kommentar. Nu säger han så här:

– Det här är något som jag inte noterat förrän ni upptäckte det. Nu ska vi se över det, om det är rimligt. Vi vill att att det ska vara så enkelt som möjligt att demonstrer­a. Det är en demokratif­råga. Och det är väl ändå så att man vill oftast vill ha någon sorts ljudanlägg­ning vid en sådan tillställn­ing.

När det ändå subvention­eras så hårt att maxpriset blir 500 eller 1 000 kr, täcker det ens de administra­tiva kostnadern­a?

– Jag har blivit tillsagd att de täcks, ja. Men frågan är om det är värt det. Vi ska se över det nu om det inte går att ändra.

Vad säger du som politiker?

– Om det inte finns något som talar starkt emot det så tycker jag att det ska fortsätta vara gratis.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? ÅNGRAR SIG. Daniel Helldén (MP) gillar inte vad han får höra om de nya regler för markhyra som han själv varit med och fattat beslut om.
FOTO: MICHAEL FOLMER ÅNGRAR SIG. Daniel Helldén (MP) gillar inte vad han får höra om de nya regler för markhyra som han själv varit med och fattat beslut om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden