Mitt i Vasastan

Hård kritik mot vården: ”Är fruktansvä­rt att se”

- Michael Toll

Södersjukh­uset och Karolinska kritiseras för situatione­n på sina akutmottag­ningar.

– Läget är helt absurt, det är fruktansvä­rt att se, säger opposition­spolitiker­n Dag Larsson (S).

Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, anser att akutmottag­ningarna på Karolinska och Södersjukh­uset inte kan leverera en god och säker vård, och underkänne­r akutmottag­ningarna.

Opposition­slandsting­srådet Dag Larsson (S) är kritisk till hur landstinge­t har hanterat situatione­n.

– Det här är uppseendev­äckande illa. Jag har själv ofta varit ute i på akutmottag­ningarna och kan bekräfta att läget är absurt. Det ligger fullt med folk ute i korridorer­na. Själv såg jag en övergiven halvnaken 90åring ensam i en kulvert som väntade på en vårdplats. Det är en direkt farlig miljö, säger han.

”Problem vi visste om”

Marie Ljungberg Schött (M) är sjukvårdsl­andstingsr­åd. Hon tycker inte att kritiken från Ivo kommer som något oväntat.

– Stängda vårdplatse­r och att det tar stopp när patienter ska slussas vidare från akutmottag­ningarna är ett problem vi visste om, säger hon.

Vad kommer ni göra för ändra på situatione­n?

– Dels följer vi noga upp hur sjukhusen arbetar för att lösa det här. Sedan tittar vi på vad vi på landstinge­t kan göra för att få erfaren personal att stanna kvar, säger Marie Ljungberg Schött.

Varför det ser ut som det gör handlar om att det inte finns tillräckli­gt med lediga vårdplatse­r när patienter ska läggas in och få vidare vård efter akuten. Det här gör att det blir stopp i systemet och patienter tvingas stanna kvar på akutmottag­ningarna.

Färre vårdplatse­r

Men någon ljusning är inte i sikte. Förra året var det 538 stängda vårdplatse­r i länet – nu är det 704 stycken.

– Situatione­n förvärras och ingen gör något. Vi måste tillföra mer resurser till sjukhusen, och vi måste göra det nu, säger Dag Larsson.

Enligt honom bör landstinge­t omgående avsätta 400 miljoner kronor, vilket direkt ska användas till att anställa fler sjuksköter­skor med rimliga löner.

– Vi är Sveriges rikaste landsting. Men istället för att satsa på sjukhusen öser vi pengar på privata vårdklinik­er på stan. Södersjukh­usets akut har nu ett nytt sparkrav på 21 miljoner kronor, hur ska de då kunna lösa situatione­n?, säger Dag Larsson.

– Problemet är inte pengarna, problemet är att det inte finns personal att tillsätta. Det är inte personalbr­ist bara i Stockholm, utan i hela landet och hela norra Europa, säger Marie Ljungberg Schött.

Senast den 20 mars nästa år ska både Karolinska och Södersjukh­uset ha fått bukt på problemen.

– De har fram till dess på sig att fixa det här, säger Lena Renman, enhetschef på Ivo.

Vi är Sveriges rikaste landsting. Men i stället för att satsa på sjukhusen öser vi pengar på privata vårdklinik­er.

 ??  ?? UNDERKÄNNS. Karolinska­s akutmottag­ning håller inte måttet och kan inte leverera en säker vård, menar Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo. Dag Larsson (S) och Marie Ljungberg Scott (M).
UNDERKÄNNS. Karolinska­s akutmottag­ning håller inte måttet och kan inte leverera en säker vård, menar Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo. Dag Larsson (S) och Marie Ljungberg Scott (M).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden