Mitt i Vasastan

Stor rensning av cyklar i Stockholm

- Michael Toll

Staden har tröttnat på övergivna och felparkera­de cyklar som står och skräpar i Stockholm.

I arbetet med att få fler stockholma­re att välja cykeln som färdmedel har det i år skapats närmare 3000 nya cykelparke­ringsplats­er. Men lika många av dessa platser tas upp av övergivna eller trasiga cyklar.

– De allmänna cykelparke­ringarna ska inte fungera som långtidspa­rkeringar, men så är det i vissa fall. Vi driver nu på att staden ska transporte­ra bort de cyklar som inte används utan bara blockerar, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

Fram till 31 oktober hade Stockholms stad flyttat 2 429 cyklar och målet är att totalt 3000 cyklar ska bort innan året är slut.

Hämtar gamla cyklar

Trafikkont­oret koncentrer­ar sig i första hand på cyklar i dåligt skick som stått på platsen under längre tid.

– Vissa har hört av sig och varit sura över att deras cyklar försvunnit, men då ska man komma ihåg att cykeln först stått på platsen väldigt länge, sedan markerats med tejp och klisterlap­p med uppmaning att flytta cykeln. Först därefter har cykeln transporte­rats bort, säger Daniel Helldén.

Arbetet med att ta bort gamla cyklar påbörjades hös- ten 2015. Förra året utvecklade­s arbetsmeto­den och 1627 stycken cyklar forslades bort. Nu blir det ett permanent system, vilket trafiknämn­den ska klubba igenom på sitt möte 14 december.

– Vi vill att de som cyklar enkelt ska kunna hitta en plats att parkera, säger Daniel Helldén.

Cyklarna flyttas av trafikkont­oret i samarbete med City i Samverkan, arbetsmark­nadsförval­tningen och parkerings­vakterna.

Vissa har hört av sig och varit sura över att deras cyklar försvunnit.

 ?? FOTO: STOCKHOLM STAD/PRIVAT ?? TRÖTTNAT. Stockholms stad har tröttnat på övergivna cyklar. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén driver på arbetet med att transporte­ra bort dem.
FOTO: STOCKHOLM STAD/PRIVAT TRÖTTNAT. Stockholms stad har tröttnat på övergivna cyklar. Trafikborg­arrådet Daniel Helldén driver på arbetet med att transporte­ra bort dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden