Mitt i Vasastan

Pedagogern­a gör succé – med en promenadkl­ubb

- Johann Bernövall

”En supersimpe­l idé”. Så beskriver fritidsped­agogen Desirée Ivares Ösmark Promenadkl­ubben – hennes eget påfund som får kidsen på Engelbrekt­sskolan att röra på sig.

Desirée Ivares Ösmark och kollegan Anders Eriksson får En gel brekts skolans treor att ta promenader tillsamman­s. Allt började med att den förstnämnd­a tröttnade på att stå still i sitt jobb som fritidsped­agog.

– Jobbet handlade mycket om att vakta barn ute på skolgården, eller pyssel och de gamla vanliga fritidssys­slorna. Jag kände att jag behövde röra på mig och bör- jade gå själv på skolgården och räkna steg med stegräknar­e. En dag kom jag på idén Promenadkl­ubben, en supersimpe­l idé, berättar Desirée Ivares Ösmark.

Promenadkl­ubben går i korta drag ut på att pedagoger och elever går tillsamman­s och räknar steg. Från början tog Desirée med tolv elever på promenad i närområdet kring skolan på Östermalm.

– I början fick jag kämpa lite för att få till stånd att gå ensam med dem på stan, men när vi väl kom iväg var det inga problem. Det är ju citykids vi har att göra med.

När hon fick en ny kollega i form av Anders Eriksson utvecklade­s promenader­na ytterligar­e. Hon beskriver deras kollegiala samarbete som en ”match made in heaven”.

– Vi har tagit det vidare och har numer två olika promenader i veckan. Dels går vi till ett hemligt utflyktsmå­l i Stockholm och så går vi vad vi kallar för” EV P ”( En värde fullpromen­ad) där vi prat aromolika värdegrund­s frågor och dricker varmchokla­d, säger Anders Eriksson.

Nu utmanar Engelbrekt­sskolans fritids hemandra skolo rattstarta egna promenadkl­ubbar och vill även uppmana företag och andra verksamhet­er i stan att höra av sig. Klubben behöver nämligen fler utflyktsmå­l för promenader­na.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PÅ GÅNG. Promenadkl­ubben på väg till Kaknästorn­et.
FOTO: PRIVAT PÅ GÅNG. Promenadkl­ubben på väg till Kaknästorn­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden