Mitt i Vasastan

Brandstati­onen fick larm om brand – på brandstati­onen

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Larmet gick och brandkåren fick rycka ut. Färden gick i ilfart till – en annan brandstati­on.

Det var i torsdags som ett automatlar­m utlöstes på Johannes brandstati­on på Malmskilln­adsgatan. När brandsolda­terna från Östermalms station – två kilometer och nio minuter bort – anlände så visade det sig att det var falsk alarm.

– Vi håller på med ombyggnads­arbete efter en vattenläck­a och byggjobbar­na hade glömt koppla ur detektorer­na innan de började med ett hett arbete. Brand- männen var här på sedvanlig snabb tid, berättar Veronica Sandström, kommunikat­ionschef vid Storstockh­olms brandförsv­ar.

Eftersom Johannes är en ledningsst­ation och alltså inte har några ”vanliga” brandbilar och eldsläckar­e, så var det då Östermalm som fick rycka ut och kontroller­a att det inte var en riktig eldsvåda.

Byggjobbar­na som glömde brandlarme­t på är dock i gott sällskap. Under 2016 var det hela 3 632 så kallade ” onödiga a utomatiska brandlarm” i Stockholm. Det är en hög siffra som sett ungefär likadan ut de senate tre åren.

– Ja, den här sortens utryckning­ar är oerhört vanliga. Men vi måste rycka ut på dem, säger Veronica Sandström

Byggjobbar­na hade glömt koppla ur detektorer­na innan de började med ett hett arbete. Brandmänne­n var här på sedvanlig snabb tid.

 ?? FOTO: VERONICA SANDSTRÖM ?? STATIONSSA­MMANTRÄDE. Thomas Jacobsson, brandmästa­re på Östermalms brandstati­on, fick rycka ut när larmet gick på grannstati­onen.
FOTO: VERONICA SANDSTRÖM STATIONSSA­MMANTRÄDE. Thomas Jacobsson, brandmästa­re på Östermalms brandstati­on, fick rycka ut när larmet gick på grannstati­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden