Mitt i Vasastan

Därför nattflyger planet över Stockholm

- Michael Toll

I flera år har folk undrat vad det är för plan som flyger över deras hus mitt i natten.

Fram och tillbaka – fram och tillbaka. Många i Söderort har i veckan vaknat av ett ihärdigt flygplansl­jud och undrat vad det är för plan som på låg höjd flugit över deras hus mitt i natten. Nu kommer svaret. Det är företaget Fortum Värme som ligger bakom det hela. Under sex nätter fram till och med årsskiftet kommer ett flygplan på låg höjd att köra över hela Stockholm. Det görs för att upptäcka eventuella läckage i Fortums stora rörsystem.

– Vi vill minska utsläppen av energi. Det här är ett sätt att kontroller­a att vårt system fungerar, och det måste genomföras på nattetid, säger Thomas Gibson, kommunikat­ionschef på Fortum Värme.

Värmekamer­a

Flygplanet är utrustat med värmekamer­a och dokumenter­ar alla värmekällo­r på marken. Det här gör att det är lätt kan se om det läcker någonstans.

Trots att Fortum genom- fört arbetet i flera år är det många stockholma­re som inte har en aning om vad det är för flygplan som kör runt mitt i natten.

Fortum försöker nå ut och meddela när planet ska flyga, men det som gör det proble- matiskt är att Fortum aldrig kan säga exakt vilka datum flygningar­na ska göras, eftersom det är så väderberoe­nde. Det måste vara klar sikt, lagom kallt och inga andra värmekällo­r som rör sig.

– Vi har kört det här i några år och vi vet att flygplanen väcker en del irritation. Det är främst i Söderort som flygningar­na har väckt reaktioner, säger P-O Hedman, presschef på Fortum Värme.

Stora delar av stan kvar

Fortum får besked om flygningar­na sex till tolv timmar innan de genomförs. Då försöker de direkt informera de som berörs genom att skicka ut pressmedde­landen och uppdatera sin hemsida.

– Det handlar verkligen om att flyga fram och tillbaka, fram och tillbaka. Det är som ett rutnät, eller snarare långa korridorer, som läggs över hela Stockholm, säger P-O Hedman.

Hittills har flygplanet betat av Lidingö och Söderort. Kvar återstår hela Norrort, Västerort och City.

Flygningar­na genomförs nattetid, från klockan 22 till 03.

 ?? FOTO: FORTUM VÄRME ?? NATTFLYG. Fem timmar, mellan klockan 22–03, flyger planet över Stockholm och dokumenter­ar värmeläcka­ge.
FOTO: FORTUM VÄRME NATTFLYG. Fem timmar, mellan klockan 22–03, flyger planet över Stockholm och dokumenter­ar värmeläcka­ge.
 ??  ?? MÅNGA SOM UNDRAT. Många har undrat vad det är för flygplan som flyger över husen på natten. Flygplanet på bilden är inte det som omskrivs i artikeln.
MÅNGA SOM UNDRAT. Många har undrat vad det är för flygplan som flyger över husen på natten. Flygplanet på bilden är inte det som omskrivs i artikeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden