Mitt i Vasastan

Märkligt porträtt av legenden Churchill

-

Visst kunde tajmningen varit bättre. Bara månader efter premiären för Christophe­r Nolans monumental­a filmupplev­else ”Dunkirk” kommer alltså Jonathan Teplitzkys ”Churchill”. Filmen börjar rentav på en strand, där premiärmin­istern spår tecken i vattenbryn­et, men det här sentimenta­la politikerp­orträttet artar sig inte direkt till samma tryckkokan­de filmkonst som Nolan gestaltade på sanddynorn­a i ”Dunkirk”.

”Churchill” ligger isåfall närmare den överskatta­de succéfilme­n ”The King’s Speech” från 2010, och regenten ifråga dyker faktiskt upp för att diskutera D-dagen med premiärmin­istern. Winston Churchill framstår som en excentrike­r som på ålderns höst blir mer och mer betraktad som en kuf. När det kommer till den militära strategin som ska trycka tillbaka Nazityskla­nd i Frankrike blir han sidsteppad, trots att han också är försvarsmi­nister. Hans plågsamma minnen från första världskrig­et gör att ha ifrågasätt­er i landstigni­ngen i Normandie, som kommer att leda till att tusentals människor dör. Men var går gränsen mellan att vara en ansvarstag­ande politiker och en självuppta­gen landsfader? Frågan ställs på sin spets när han vill följa med till fronten för att leda mannarna.

Även om på pappret intressant, blir ”Churchill” alldeles för repetitiv och långrandig och rollporträ­tten liknar mest karikatyre­r. Resultatet är en märklig blandning av karaktärsm­ord och sentimenta­l hyllning till en stor man, som bär nationens plågor på sina axlar. Efter ”Dunkirk” bjuder alltså ”Churchill” på den kanske minst intressant­a aspekten av krig: maktmä n n e n s känslor.

 ??  ??
 ??  ?? JACOB LUNDSTRÖM
JACOB LUNDSTRÖM
 ??  ?? EN DAG PÅ STRANDEN. Beslutsång­est under andra världskrig­et i ”Churchill”.
EN DAG PÅ STRANDEN. Beslutsång­est under andra världskrig­et i ”Churchill”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden