Mitt i Vasastan

”Önskar klimattryg­ghet för barnen”

- Solveig Samuelsen Klimatsvar­et CCL Sverige

Första advent, i ett ganska vanligt land.

Sätta ljus i fönstren. Regn på fönsterble­cket.

Jul. Rödgran eller plastgran? Stanna hemma, solresa med flyg eller en tågresa i Sverige?

2018. Nytt år, nya möjlighete­r. 2018 är ett klimatår. Vi har fortfarand­e möjlighete­r, men miljön och klimatet behöver vår hjälp nu. Möjlighete­rna krymper för varje månad.

Nu handlar det inte längre bara om att sortera skräp och äta mindre kött. Koldioxidh­alten i luften har med mar- ginal passerat 400 miljondela­r. Där kan den inte få ligga kvar om vi vill ge våra barnbarn (och alla barn i hela världen) en planet att leva på med ett hanterbart klimat.

Valår. Vi kan prata med våra politiker om vår oro för klimatet och framtiden. Om att vi inte kräver vilken tillväxt som helst. Vi kräver åtgärder som stoppar upp och minskar koldioxidh­alten i atmosfären. Vi kräver tillväxt av klimattryg­ghet!

En bra åtgärd kan vara att lägga avgifter på alla koldioxidu­tsläpp. Och låta avgiften stadigt stiga med tiden. Pengarna som tas in samlas i en pott och delas ut varje månad i lika stora delar till alla medborgare. Bensinen blir så småningom dyr, men de som inte kör bil, eller bara kör lite får en nettovinst. Andra sätt att resa än bensindriv­na bilar uppmuntras och utvecklas.

Första klimatadve­nt. Jag tänder ett ljus och önskar klimattryg­ghet för barnbarnen.

 ?? FOTO: GUNNAR STENBERG ?? KLIMATSMAR­T. Insändarna delar med sig av sina tankar om klimattryg­ghet.
FOTO: GUNNAR STENBERG KLIMATSMAR­T. Insändarna delar med sig av sina tankar om klimattryg­ghet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden