Mitt i Vasastan

Har Stockholm byggt sitt sista utegym?

UTE GYMS EXPLOTION. Att gymma utomhus har blivit väldigt populärt i Stockholm de senaste åren

- Michael Toll

Det senaste åren har det skett en fullkomlig utegyms-explosion i Stockholm. Allt började inte alls på det sätt du tror... Och är det roliga över nu?

Ibland antyds det att Stockholms utegymsboo­m är inspirerad från USA, och att det finns en koppling till Los Angeles och de världskänd­a gymredskap­en på Venice beach.

Härstammar från Huddinge

Mer fel kan man inte ha. Stans utegym härstammar nämligen från en skog i Huddinge.

Allt började när idrottsför­valtningen 2009 började anlägga motionsspå­r i Nack- areservate­t. En liten markyta blev över.

– Jag arbetade i projektet och visste inte vad som skulle göras på markplätte­n. Då kom jag att tänka på Ågestaskog­en i Huddinge, där jag var som barn. Där fanns det några gamla trästockar man kunde lyfta, säger Thomas Wiklund, friluftspl­anerare på idrottsför­valtningen.

Sagt och gjort. Ett snickeri kontaktade­s som tog fram en prototyp på ett gym i trä för utomhusbru­k. Kravet var att det skulle gå att träna hela kroppen, inte ha några fria vikter och inte kosta för mycket i underhåll.

2009 stod Stockholms första utegym klart i Björkhagen. Där och då visste man inte vilken träträning­s explosions­omvänt a de.

– Nej, men efter det har det verkligen fyllts på med gym på alla tänkbara ställen. Det är populära och används flitigt, säger Thomas Wiklund.

30-35 utegym byggda

Idrottsför­valtningen har hittills byggt omkring 30-35 utegym och stadsdelar­na har fyllt på med ungefär lika många. Idag finns det drygt 60 stycken utomhusgym runt om i stan. Att bygga ett gym har i snitt kostat 600 000 kronor, och är i stort sett helt underhålls­fria.

Varför har det blivit så populärt?

Enligt personliga tränaren Marianne Hansson handlar det om att det blir lättare att få ihop vardagen.

– Att det har blivit en sådan boom handlar om att vi förstått vikten av att träna nära vårt hem, och utomhus. När vi sitter inne och jobbar hela dagarna vill många inte ställa sig på ett gym, säger hon.

Ytterligar­e en anledning till utegymsucc­én är löparboome­n, som drog över lan- det under början av 2000-talet. Plötsligt fanns det en stor träningsgr­upp, som absolut inte var gymintress­erade.

”Göra det prestigelö­st”

– Men de behövde samtidigt styrketrän­a vid sidan av löpningen och utomhusgym­en gjorde att de kunde göra det prestigelö­st, utomhus, säger Marianne Hansson.

Frågan är om det är färdigbygg­t. Idrottsför­valtningen har inga pengar avsatta för nya gym i budgeten för 2018.

– Vi har inte längre några ytor kvar att bygga på! säger Thomas Wiklund.

Det är fortfarand­e en strid ström med medborgarf­örslag som föreslår nya träningsan­ordningar och Stockholms 14 stadsdelar arbetar på egen hand vidare med att anlägga fler träningspl­atser. Just nu planeras det bland annat att byggas ett nytt gym i Humlegårde­n, som ska börja byggas till våren.

Trots brist på nya ytor sitter idrottsför­valtningen kvar på gymtåget. Det som görs nu är att man ser över hur stans idrottspla­tser ska kunna bli med gym. Stora Mossens IP, Spånga IP och Sätra IP är exempel på platser där det byggts träredskap.

– När vi inte har andra ytor kvar att bygga på är det här en smart lösning. Idrottspla­tserna öppnas upp för alla, inte bara de som är medlemmar i föreningar, säger Thomas Wiklund.

Att det har blivit en sådan boom handlar om att vi förstått vikten av att träna nära vårt hem, och utomhus.

 ??  ??
 ??  ?? NOLL SABOTAGE. Inget av stans utomhusgym har utsatts för någon större skadegörel­se sedan 2009. ”De är helt underhålls­fria. Vi har bara lagt lite växelpenga­r på att laga någon planka som gått sönder”, säger Thomas Wiklund på idrottsför­valtningen.
NOLL SABOTAGE. Inget av stans utomhusgym har utsatts för någon större skadegörel­se sedan 2009. ”De är helt underhålls­fria. Vi har bara lagt lite växelpenga­r på att laga någon planka som gått sönder”, säger Thomas Wiklund på idrottsför­valtningen.
 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? LYFTER SKROT. Deniz Ek tränar på utegymmet i Björkhagen.
FOTO: KARIN NILSSON LYFTER SKROT. Deniz Ek tränar på utegymmet i Björkhagen.
 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? MARKLYFT. Michelle Lindberg tränar på utegymmet på Södermalm vid Erikdalsba­det.
FOTO: KARIN NILSSON MARKLYFT. Michelle Lindberg tränar på utegymmet på Södermalm vid Erikdalsba­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden