Mitt i Vasastan

Nu lyser granarna – med sin frånvaro

- Michael Toll

Utbud och efterfråga­n, brukar det heta. I år är det här högaktuell­t när det kommer till julgransfö­rsäljninge­n. En torr och kall vår har nämligen gjort att det finns betydligt färre granar till försäljnin­g. Detta då granodling­ar i södra Sverige och Danmark har haft problem med tillväxten.

– Det är lite som med jordgubbar, det krävs ett bra väder för att det ska bli många jordgubbar. Många granodlare har det tufft och granarna har inte växt som de brukar, säger granexpert­en Anna Benson som driver Smålandsgr­an, ett företag säljer omkring 100 000 julträd i Stockholm varje år.

Längden är problemet

Den vanligaste julgranen är en rödgran på mellan 2–2,5 meter. Det som gör det problemati­skt är att det råder brist på just den här längden, menar Anna Benson.

– Det är ju den längden som passar i de flesta hem. Försäljare hör av sig och fullkomlig­t skriker efter granar. Och många av de mer udda julträden som silvergran, blågran eller tall är redan slutsålda, säger hon.

Märker av minskat utbud

Företaget Julgransse­rvice står varje år ute på Gärdet och säljer granar i alla dess for- mer till både privatpers­oner och stora grossister. De märker också av att utbudet är mindre.

– Det ringer försäljare till oss och säger att de har problem. De har svårt att få tag på granar, säger Tony och Johan på Julgranssv­ervice.

Enligt Anna Benson innebär det här att det troligtvis blir dyrare än vanligt att komma över en julgran i Stockholm. Särskilt om man vill ha en silvergran, blågran eller en lite trendigare tall.

– De är i stort sett slut så man bör som konsument vara beredd på att det kan bli dyrt, säger hon.

Julgransfö­rsäljaren Aydin Tunc vid Sankt Eriksplan är inne på samma linje. Han har varit tvungen att höja priset med 100 kronor.

– Leverantör­erna har svårt att få tag på granar och höjer därför priserna. Jag har små marginaler och måste därför göra samma sak. Och många lite mer udda granar, som stora silvergran­ar, går inte att få tag på. De kommer sälja slut snart, säger han.

”Inga problem”

Martin Martinov har sålt granar vid Karlaplan sedan 2003. Han har hört talas om att det är julgransbr­ist.

– För mig är det inga problem, jag kan ha samma priser som förra året. Mina kontakter i Laholm har snackat om att det är brist på granar. Men som tur är har jag bra kontakter i Norrtäljet­rakten och får granar därifrån också, säger han.

I år råder det brist på julgranar. Det här gör att årets julträd kan bli rekorddyra. Man bör som konsument vara beredd på att det kan bli dyrt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ALLT OM GRANAR. Enligt granexpert­en Anna Benson är det tufft för många granodlare i år. Hayon Saman, till vänster, säljer julgranar vid Odenplan. ”Vissa har problem att beställa granar men jag har bra kontakter.”
ALLT OM GRANAR. Enligt granexpert­en Anna Benson är det tufft för många granodlare i år. Hayon Saman, till vänster, säljer julgranar vid Odenplan. ”Vissa har problem att beställa granar men jag har bra kontakter.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden