Mitt i Vasastan

Är vi kassa demokrater?

- Patrik Wirén

Stockholma­re har riktigt dålig koll på hur de kan påverka beslut som fattas i den egna stadsdelen. Dessvärre är Norrmalm en av de minst medvetna delarna av stan. Det visar demokratiu­ndersöknin­gen som Stockholms stad tagit fram.

En majoritet av invånarna i Stockholm vet inte hur de kan påverka beslut i olika frågor. Många har också dålig koll på var de kan vända sig för att få informatio­n – och dessutom blir okunskapen allt större.

Till exempel uppger bara 23 procent att de vet var de ska vända sig om de vill lämna synpunkter och idéer och vara delaktiga i utveckling­en av parkerna. 2016 var motsvarand­e siffra 31 procent.

Bostads- och demokratib­orgarrådet Ann-Margarethe Liv (V) ser den färska demokratiu­ndersöknin­gen som ett rejält underbetyg för Stockholms stad.

– Nedmonteri­ngen av demokratin som pågick under alliansens åtta år, med bland annat minskat föreningss­töd, har fått konsekvens­er. Nu behöver vi verkligen satsa på lokal demokrati. Därför har vi avsatt 60 miljoner i budgeten för lokala utveckling­sfrågor, säger hon och medger att hon är självkriti­sk i åtminstone en fråga.

– Demokratis­tödet till unga skulle vi tagit fram långt tidigare, redan direkt efter valet, konstatera­r hon.

Siffrorna är inte mer upplyftand­e i innerstade­n än i förorten – snarare tvärtom. Norrmalm ligger till exempel inte över snittet i en enda av de elva frågorna i undersökni­ngen som rör demokrati och inflytande. Detta överraskar Marianne Berg Ekbom (V), ordförande i Norrmalms stadsdelsn­ämnd.

– Det är en stor besvikelse och jag förstår ärligt talat inte varför det ser ut så här. Vi har haft jättemånga tillfällen då medborgarn­a fått säga till om upprustnin­g av parker och annat, säger hon.

Hon väljer dock att se det nedslående resultatet som en utmaning för framtiden.

– Det föranleder att vi jobbar vidare med det här och gör oss ännu mer synliga. Vi politiker fattar bättre beslut när invånarna är med och engagerar sig i stadsdelso­mrådets gemensamma frågor.

 ??  ?? DÅLIG KOLL. Glappet mellan ”vanligt folk” och de som styr ökar, visar en ny undersökni­ng från Stockholms stad.
DÅLIG KOLL. Glappet mellan ”vanligt folk” och de som styr ökar, visar en ny undersökni­ng från Stockholms stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden