Mitt i Vasastan

”De som försökt springa ifrån oss har misslyckat­s”

Poliser som rullar fram på Segway. Respekt! Eller? Vi snackade med landets enda Segwaypoli­ser Mikael ”Doktorn” Ericson och Ronnie Tallberger om livet på en pinne.

- Berättat för Sacharias Källdén

Jag vill att folk ska lära känna mig. Åker du till Söder ska du se polisen med en gång. Det ska vara avslappnat att snacka med oss.

Mikael: – Visst skrattar folk. Det är sällan man kommer emot nån som inte ler. Men det ser jag bara som en fördel. Sen är det ju vissa kollegor som kanske inte tycker att vi ska rulla fram såhär. Men vi är effektiva. Flera gånger har vi varit först på plats. Vi har allt från pulversläc­kare, läkarväska till hjärtstart­are. Jag kan hantera allt från p-böter till dödsfall på min Segway. De som försökt springa ifrån oss har misslyckat­s. Jag brukar köra upp bredvid och skojja lite, säga ”kom igen” ”heja!”. Sen kör jag på i ryggen och och fäller dem.

Ronnie: – Det roligaste med jobbet är att snacka med människor. Det vi gör här är unikt. Det finns två Segwaypoli­ser i landet, och vi är på Söder. Vi är en del av trygghetsg­ruppen och gillar att vara innovativa och har en chef som är öppen för nya sätt att jobba. Vi hörs inte när vi kommer, vilket ofta är bra. Jag har aldrig hällt ut så mycket alkohol och aldrig varit med på så många turistbild­er i Gamla Stan. Man får bjussa på sig själv.

Mikael: – Jag vill att folk ska lära känna mig. Jag ger gärna mitt nummer och tar emot många tips den vägen. Man ska känna igen sin polis. Åker du till Söder ska du se polisen med en gång. Det ska vara avslappnat att snacka med oss. Man får tyvärr en skev bild av polisen genom medierna ibland. När jag själv använder sociala medier kan jag beskriva min dag med en glimt i ögat. Jag vill ge en annan bild av polisen.

Ronnie: – Det är en utmaning men en förbannad jävla ära att vara polis. Vi möter hela spektrat i samhället. Nynazisten, den vänsterrad­ikala, tanten som tycker vi borde jaga Palmes mördare och dagisbarne­n. Du kan vara man, kvinna eller transperso­n, tro på gud eller inte, rösta på vad du vill. Mitt jobb är att skydda allas rätt till frihet och frid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden