Mitt i Vasastan

Känd basketklub­b lägger ner elitlagen

- skriver han. Emma Thimgren

KFUM Central Basket meddelade i veckan att de tvingas lägga ner sina lag i division 1 på grund av extrem hallbrist. ”Vi kan inte hålla den nivå som behövs nu”, säger Svante Bengtsson.

I tisdags meddelade KFUM Central Basket att de tvingas lägga ner sina lag i division 1 på grund av den extrema hallbriste­n i Stockholms innerstad.

Beslutet att lägga ner lagen var inte lätt, menar KFUM:

– Vårt beslut känns extra tungt då KFUM Central under 10 år försökt vara konstrukti­va gentemot de styrande i Stockholm stad gen o m KF UM Ce n t r a l s erbjudande om att hjälpa till att bygga idrottshal­lar, säger Svante Bengtsson i ett pressmedde­lande.

Klubben som håller till på Östermalm, Gärdet, Vasastan och Norrmalm har länge tampats med brist på halltider. Sedan klubbens herroch damlag klev upp i division 1 för sex år sedan har de även fått spela matcher i gymnastiks­alar, som basketförb­undet inte ser som en godkänd matcharena.

– Vi kan helt enkelt inte hålla den nivå som behövs för spel i division 1 och samtidigt utveckla våra yngre lag med det stora antal spelare och lag vi i dag har inom KFUM Central Basket, säger Svante Bengtsson.

Politiker rasar

Beskedet får opposition­sborgarråd­et Anna König Jerlmyr (M) att rasa.

– Jag är oerhört kritisk till hur de har blivit bemötta av Stockholms stad. Det ointresse man visat för deras verksamhet och att det resulterat i att de tvingas lägga ner. Det är ett oerhört olyckligt besked som jag beklagar.

Som vi tidigare avslöjat lutar det åt att det kommunala bolaget Sisab ska bygga nya idrottshal­len i Hagasta- den. Detta trots att KFUM i flera år har erbjudit sig att bygga hallen för egna pengar – och samtidigt ge staden tillgång till den under skoltid.

– Vi har under hela den här perioden märkt av den politiska prestige som finns från Socialdemo­kraterna när det handlar om att prata med utomståend­e aktörer. Staden kommer inte ha råd att bygga själva, det säger de i sina egna utlåtanden. Vi behöver få in en seriös aktör som kan bygga och driva idrottshal­len.

Daniele Fava (L), gruppledar­e i idrottsnäm­nden, håller med.

– Om det är någon aktör som jag har 100 procent förtroende för så är det KFUM. De har lång erfarenhet av att driva idrottsver­ksamhet, fyller Daniele Fava (L).

Vill ha en dialog

Stefan Hansson (S), ordförande i exploateri­ngsnämnden, skriver i ett mejl att de just nu för en dialog med KFUM om att få bygga en hall någon annanstans i Hagastaden.

Jag är oerhört kritisk till hur de har blivit bemötta av Stockholms stad.

”Vi ser en möjlighet att bygga två större hallar i området, vilket skulle innebära ett viktigt tillskott. På den plats som KFUM har föreslagit har staden ett behov av att bygga skola med idrottshal­l samt äldreboend­e och studentbos­täder. Den anläggning som KFUM har föreslagit är för stor för den platsen men vi för just nu en dialog om två andra platser med dem”,

 ?? FOTO: KFUM CENTRAL ?? LÄGGER NER. KFUM Central Basket tvingas lägga ner sina lag i division 1.
FOTO: KFUM CENTRAL LÄGGER NER. KFUM Central Basket tvingas lägga ner sina lag i division 1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden