Mitt i Vasastan

VAR ÄR HOJARNA?

Odenplans nya cykelgarag­e har svårt att locka stans cyklister.

- Mimmi Epstein

Cirka två av tre platser i cykelgarag­et på Odenplan är outhyrda. Men till specialpla­tserna, sex stycken med eluttag, är det kö. Nu kan de vanliga göras om.

”Hittills har jag sett en person komma ut från cykelgarag­et på Odenplan. Är det någon som använder det?” Den frågan fick Vi i Vasastan av en läsare i veckan. Och svaret är ja. Men långtifrån alla platser är upptagna. Av cirka 330 ”vanliga” p-platser är bara 120 uthyrda.

– Det tar tid att etablera ett parkerings­garage, när det handlar om bilgarage brukar vi räkna med ungefär tre år innan det är full beläggning, säger Christian Rockberger, vd på Stockholm Parkering.

Garaget öppnade i augusti 2016 men det började kosta pengar att hyra platser först när Citybanan togs i drift i somras.

Kö till vissa platser

Trots att det finns många lediga platser är det kö till de dyraste sex platserna, så kalllade boxplatser med eluttag. De kostar 200 kronor i månaden att hyra, det dubbla jämfört med hyran för vanliga platser.

– Cirka 30 personer står i kö. Har man en elcykel kanske man är mer benägen att betala extra för en säker placering. Annars kanske man tänker att man lika gärna kan parkera på gatan. Om utveckling­en fortsätter såhär så kanske vi tar bort ställ och gör fler boxplatser. Det är lätt att göra om, säger Christian Rockberger.

”Enklare på gatan”

Vasastadsb­on Anna Semenova bor vid Norrtull och cyklar varje dag. Men hon har inte använt garaget.

– Nej, jag bor så nära och vi har cykelgarag­e i huset. Sen om jag ska någonstans så tycker jag att det är lättast att parkera vid någon park eller på gatan.

När det handlar om bilgarage brukar vi räkna med ungefär tre år innan det är full beläggning.

 ??  ?? Anna Semenova är en av de cyklister som hellre parkerar hojen i ett
ställ på gatuplan.
Anna Semenova är en av de cyklister som hellre parkerar hojen i ett ställ på gatuplan.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? INSTÄLLNIN­G. Cyklisten Anna Semenova som bor vid Norrtull är en av de cyklister som inte känner något större behov av cykelgarag­et vid Odenplan.
FOTO: LINDA GREN INSTÄLLNIN­G. Cyklisten Anna Semenova som bor vid Norrtull är en av de cyklister som inte känner något större behov av cykelgarag­et vid Odenplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden