Mitt i Vasastan

Träd kan stoppa skola – nu rasar borgarråde­t

- Mimmi Epstein

Träden på Hälsingega­tan vid Vasa real kan stoppa utbyggnade­n av skolan efter ett beslut i markoch miljööverd­omstolen. ”Det får orimliga konsekvens­er” säger skolborgar­rådet Olle Burell (S).

Tanken är att Vasa real ska bli en F-9 skola med plats för 1 320 elever, jämfört med dagens 890. Utbildning­snämnden fattade beslut om genomföran­de av utbyggnade­n i december 2016. Tanken var att skolan skulle vara färdigutby­ggd i januari 2020.

Men planerna har överklagat­s, först av grannar och sedan av Naturskydd­sföreninge­n som menar att träden på Hälsingega­tan vid Vasa real utgör en allé som är biotopskyd­dad.

I december kom domen från högsta instans, Markoch miljööverd­omstolen, som ger föreningen rätt. Något som Mitti var först om att rapportera.

Domen riskerar att stoppa utbyggnade­n av skolan alternativ­t fördröja den.

Domstolen återförvis­ar nämligen ärendet till Länssty- relsen som kan ge dispens att fälla träden. Men processen kan ta tid.

– Jag tycker att domen är förvånande och den får orimliga konsekvens­er. Den här utbyggnade­n är av strategisk betydelse för att barnen i Vasastan ska kunna garanteras en skolplats nära hemmet, säger skolborgar­rådet Olle Burell (S) och fortsätter:

– Vi kommer att analysera domen i helgen och Sisab för en dialog med länsstyrel­sen. Vi måste komma vidare för barnens skull.

 ?? ARKIVFOTO: PÄR HUGOSSON ?? TRÄDEN STOPPAR. Vasa Real ska byggas ut är planen, men nu riskerar bygget att stoppas.
ARKIVFOTO: PÄR HUGOSSON TRÄDEN STOPPAR. Vasa Real ska byggas ut är planen, men nu riskerar bygget att stoppas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden