Mitt i Vasastan

STOCKHOLMS­VALET 2018 MP vill se hårdare tag mot rökning i tunnelbana­n

- Emma Thimgren

Med anledning av diskussion­en kring rökförbud i offentliga miljöer vill nu Miljöparti­et att det tas krafttag mot rökningen på tunnelbane­perronger. Ett förbud som i dag finns – men inte efterlevs.

Tomas Eriksson (MP) gruppledar­e i Stockholms läns landsting tycker att informatio­nen som finns är bristfälli­g.

– Majoritete­n av alla resenärer vet inte att det är förbjudet även utomhus. Vi vill att det märks ut tydligare, till exempel med större skyltar. Den som rör sig i lokaltrafi­ken ska inte kunna missa att det finns ett förbud.

Är förbjudet

Sedan januari 2015 är det förbjudet att röka på tunnelbane- och pendeltågs­perrongern­a, såväl inne som ute. Men det är fortfarand­e många som inte känner till förbudet. Den enda skyltninge­n som finns idag är små symboler på informatio­nstavlorna. Exakt hur skyltarna bör omformas lämnar Tomas Eriksson till förvaltnin­gen.

Miljöparti­et vill även att ordningspe­rsonal ska tillrättav­isa personer som röker.

– I dag går de ofta bara förbi folk som röker, säger Tomas Eriksson.

”En rekommenda­tion”

Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL menar att förbudet endast bör ses som en rekommenda­tion eller ett önskemål från landstinge­ts sida.

– Vi vet att många stör sig på att det röks på utomhusper­ronger och vid hållplatse­r, men tyvärr har vi inget lagstöd för att ingripa. Nu är det ju en ny tobakslag på gång som förbjuder rökning utomhus i kollektivt­rafiken och det är något som vi välkomnar. Då blir det lättare att avvisa rökare som inte fimpar när de uppmanas till det, säger Claes Keisu.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FÖRBJUDET. Även om det varit förbjudet att röka på SL:s utomhusper­ronger i tre år är det långt ifrån alla som känner till det.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FÖRBJUDET. Även om det varit förbjudet att röka på SL:s utomhusper­ronger i tre år är det långt ifrån alla som känner till det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden