Mitt i Vasastan

Nu tar Italien över på Biblioteks­gatan

- Maria Svensson

Med få ingrediens­er och lokala produkter har Oscar Farrinetti tagit världen med storm. Nu kommer den Italienska matmarknad­en Eataly till Sverige.

mycket mer, säger grundare Oscar Farrinetti.

Den första Eataly-matmarknad­en öppnade i Turin i Italien. Sedan dess har varumärket etablerat sig runt om i världen och på elva år har den Italienska grundare Oscar Farrinetti öppnat 40 olika matmarknad­er. På Biblioteks­gatan kommer Pelle Lydmar och Salvatore Grimaldo äga ansvaret.

”Ligger några år efter”

Men trots flera nyöppninga­r trycker ägarna på att de vill vara unika och arbeta med bra råvaror.

– Det finns en tradition i den Italienska matkulture­n som vi i Sverige ligger några år efter med. Vi kommer att använda oss av Italienska smaker, men varorna kommer att vara importerad­e från Italien och Sverige. Sen är det viktigt att vi inte försvenska­r det för fort, säger Pelle Lydmar.

119 personer kommer stå bakom olika diskar och sälja allt från parmaskink­a, skaldjur till köksverkty­g. Mitt i lokalen ligger den rundade baren, där vinet så klart står i fokus och bakom den jobbar barmanager­n Christoffe­r Karlsson.

– Jag och polarna har länge skojat om att det borde öppnas en restaurang här, för läget och lokalerna är så pampiga och nu har det skett, vilket känns jättekul. Nu får de andra saluhallar­na hård konkurrens.

– Det är även kul att det är så många Italienare som arbetar här. Det kommer verk- ligen bli en språkbarri­är, när det gäller bongar och så, men det löser vi nog, säger han.

Lokal som kräver respekt

Att bygga om det som senast var Urban Outfitters har tagit lång tid. Främst på grund av att lokalen är k-märkt men om allt går som planerat så öppnar de för allmänhete­n nu i helgen.

– Den här lokalen kräver enorm respekt, säger Oscar Farrinetti.

– Det har varit jättesvårt och kostat tre gånger så mycket. Vi har fått gå omvägar för att inte förstöra lokalen, säger Pelle Lydmar och fortsätter:

– Vi kommer bli hårt testade innan öppningen och det är med andan i halsen jag säger att vi kommer öppna på lördag. Vi har inte svar på allt nu, men det hoppas jag att vi kommer lära oss.

 ??  ?? Nu öppnar Eataly på Biblioteks­gatan, vilket barmanager Christoffe­r Karlsson sett fram emot.
Nu öppnar Eataly på Biblioteks­gatan, vilket barmanager Christoffe­r Karlsson sett fram emot.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? Pizzerian.
FOTO: LINDA GREN Pizzerian.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden