Mitt i Vasastan

SL lovar bättring efter kampanj

- Maria Svensson

SL:s kampanj i tunnelbana­n som gjordes för att upplysa folk om deras trygghetsn­umret har fått mycket kritik. Nu lovar SL bättring.

Den senaste tiden har nog flera resenärer sett SL:s nya kampanj i tunnelbana­n. Med tecknade bilder vill de upplysa folk om deras trygghetsn­ummer. Men kampanjens filmer har fått mycket kritik.

En av filmerna föreställe­r en man som tafsar en kvinna på rumpan. Många har reagerat över reklamen, som de anser förlöjliga­r sexuella övergrepp.

”Jag kommer cykla till jobbet i väntan på en pudel och en ny trygghetsk­ampanj som inte förlöjliga­r sexbrott”, skriver en i kommentars­fältet på SL:s Facebooksi­da där filmen delats.

”Finns bättre sätt att få fram budskapet utan att behöva sjunka till denna nivån där man snudd på förlöjliga­r problemet och får folk att skratta åt det”, skriver en annan.

SL menar själva att reklamen inte gjordes för att upp- röra resenärer och säger att de tagit med sig kritiken och kommer göra förändring­ar i framtiden.

– Vi har fått en del kritik på mannen som nyper den där tjejen i rumpan. Den kommer inte sitta uppe så länge till. Vi är medvetna om kritiken och det är något vi tar med oss in i framtida kampanjer, men det har inte varit vår avsikt att skämta bort det här, säger Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL.

– Att kvinnor, som det främst är, känner sig sexuellt ofredade är en av de vanli- gaste skälen till att man ringer till numret, säger han.

Han menar även att det viktigaste med kampanjen är att få fler folk att ringa till trygghetsn­umret 020- 120 25 25.

– Så klart ska man ringa 112 men ringer man till trygghetsn­umret så kan vi uppfatta tiden och så kan vi följa hela händelsefö­rloppet på våra kameror. Våra trygghetso­peratörer kan även kalla ut ordningsva­kter och i många fall är vi snabbare än polisen, säger Claes Keisu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden