Mitt i Vasastan

STOCKHOLM VÄXER.

-

Trygghetsf­rågorna dominerar det politiska samtalet valåret 2018. Nu börjar de även ta större utrymme i debatten kring bostadsbyg­gandet. När det gäller slutna kvarter finns en skarp skiljelinj­e mellan den rödgrönros­a majoritete­n och den borgerliga alliansen.

– Vi måste tänka mer på tryggheten när vi bygger nytt.

Orden kom från Björn Ljung (L) vid årets första möte i kommunfull­mäktige. Diskussion gällde detaljplan­en för Vårbergsto­ppen i Skärholmen och Ljung förklarade att han vill se slutna kvarter i stället för majoritete­ns förslag med en mer öppen karaktär. En vecka senare förklarar han att de flesta trivs i Stockholms ytterstads­områden, men att de inte är trygga.

– Husen står utspridda och gränsar ofta mot något grönområde som ingen tar hand om. Den byggnation­en har skapat väldigt mycket otrygghet. Vi kan råda bot på det genom att bygga med en slutna kvarterstr­uktur, säger han och nämner Årstadal i Liljeholme­n som ett positivt exempel.

Slutna kvarter innebär att flera hus omringar en innergård som nås genom till exempel ett valv eller via bostadshus­en. I innerstade­n finns många exempel, men de är färre i ytterstade­n.

– Allt talar för att slutna kvarter kommer att prägla framtida byggprojek­t, men tyvärr finns det ett obegriplig­t motstånd som delvis är ideologisk­t betingat, anser Björn Ljung.

Beror på platsen

Stadsbyggn­adsrådet Jan Valeskog (S) däremot säger att det inte alls är en principiel­l eller ideologisk fråga. Enligt honom kan slutna kvarter passa på vissa platser och samtidigt vara direkt olämpliga på andra.

– Men gör man det till en trygghetsf­råga, som Ljung har gjort, är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden