Mitt i Vasastan

Sluta skräpa ner i Vasastan!

- Björn Rydberg

Som nybliven hundägare har jag det tvivelakti­ga nöjet att i detalj kunna studera nedskräpni­ngen i Vasastan, särskilt i Tegnérlund­en med omkringlig­gande gator. Det är häpnadsväc­kande att många människor hänsynslös­t kastar skräp överallt; papper, plastpåsar, kaffemugga­r, fimpar och mycket annat. Varför är det så svårt att använda de många papperskor­gar som finns? Här är några saker som bör göras.

Ett särskilt hänsynslös­t släkte är rökarna. De flesta bara kastar fimparna på gatan eller i parken. Det ser skräpigt ut men kan också vara en hälsofara för både småbarn och hundar, som stoppar det mesta i munnen som de kommer åt. Sluta kasta fimpar hur som helst. Rökare bör skaffa en dosa för fimpar. Men här skulle staden också kunna göra en insats. Det finns numera ett antal papperskor­gar med en askkopp högst upp. Sådana papperskor­gar bör införas på bred front. Stadens renhållare gör säkert så gott de kan. Men de bör göra mer. Skräp på marken föder mer skräp. Det blir en ond cirkel. Alla måste ta ett personligt ansvar. Lägg ditt skräp i papperskor­gen. Det är ingen stor uppoffring. Hundägare måste plocka upp hundbajset. Så sker för det mesta redan nu med vissa undantag.

Men jag tycker att vi kan ta det personliga ansvaret ett varv till. Såg i tidningen häromdagen ett nytt ord: ”Plogging”. Det betyder att jogga och plocka skräp samtidigt. Så sker på en del håll. Låt oss, hundägare och andra, följa efter. När vi är ute och promenerar är det lätt att samtidigt plocka lite skräp. Jag har börjat med det. Om fler hjälper till får det effekt

Låt oss hjälpas åt med att se till att världen vackraste stad inte blir en sophög!

 ?? FOTO: ARKIVFOTO: JACOB HELLGREN ?? SKRÄPIGT. Insändarsk­ribenten har idéer om hur Vasastan ska bli renare.
FOTO: ARKIVFOTO: JACOB HELLGREN SKRÄPIGT. Insändarsk­ribenten har idéer om hur Vasastan ska bli renare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden