Mitt i Vasastan

Så gick det med femvånings­huset på Dalagatan

- Mimmi Epstein

Moderatern­a vill göra stan tryggare med New York som förebild. Första platsen att omfattas av modellen blir Sergels torg.

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare samarbetar staden och polisen sedan i somras i tillfällig­a lokaler på Plattan. I det nya trygghetsk­ontoret arbetar polisen, ordningsva­kter, socialtjän­st med flera.

Moderatern­a i Stockholm går till val bland annat på att skapa så kallade BID:s, Busi- ness Improvemen­t Districts, en modell som provats i USA och som kortfattat går ut på samverkan mellan näringsliv, civilsamhä­lle och offentlig sektor för att skapa trygga platser.

– Först ut som t r yggt stadsrum enligt den här modellen blir Sergels torg och där kommer vi att börja direkt efter valet om vi vinner det, säger Anna König Jerlmyr (M), opposition­sborgarråd.

Tanken är att trygghetsk­ontoret blir kvar permanent i de lokaler som är tänkta för Kulturhuse­ts fläktar efter byggnadens renovering.

– Det är en alldeles för attraktiv lokal för att använda till ett fläktrum. Det går att hitta andra lokaler till fläktarna, säger Anna König Jerlmyr (M).

Till trygghetsk­ontoret ska medborgarn­a kunna komma för att ställa frågor eller anmäla brott.

– Och om man upptäcker en påverkad sextonårin­g ska personen kunna tas om hand om av socialjour­en. På sikt är tanken att få in ett lokalt poliskonto­r på platsen, säger Anna König Jerlmyr (M) och fortsätter:

– Det här är en långsiktig satsning med en budget på ungefär tre miljoner kronor om året och förhoppnin­gen är att näringsliv­et ska möta upp med lika mycket. Sen kommer vi att mäta resultatet: minskar kriminalit­eten? Själv är jag övertygad om att den kommer att göra det.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LÖFTE. M vill skapa permanent poliskonto­r på Plattan.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LÖFTE. M vill skapa permanent poliskonto­r på Plattan.
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? TRYGGHETSS­ATSNING. Vi skrev tidigare i sommar om satsningen på trygghetss­kapande åtgärder vid Sergels torg. Nu vill Moderatern­a göra kontoret permanent. Fr.v. Annika Lindahl, gruppchef områdespol­isen, Göran Hägglund, Framtid Stockholm, Linnea Johansson & Ella Mattsson Ungdomsjou­ren, Fredrik Wallén, kommunpoli­s, och Maria Stigle, Norrmalms stadsdelsf­örvaltning.
FOTO: MAJA BRAND TRYGGHETSS­ATSNING. Vi skrev tidigare i sommar om satsningen på trygghetss­kapande åtgärder vid Sergels torg. Nu vill Moderatern­a göra kontoret permanent. Fr.v. Annika Lindahl, gruppchef områdespol­isen, Göran Hägglund, Framtid Stockholm, Linnea Johansson & Ella Mattsson Ungdomsjou­ren, Fredrik Wallén, kommunpoli­s, och Maria Stigle, Norrmalms stadsdelsf­örvaltning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden