Mitt i Vasastan

Förskolan stänger – efter 100 år

- Johann Bernövall

Stadens regler sätter stopp för den anrika förskolan Satelliten på Karlbergsv­ägen i Vasastan. I fredags stängde den igen. Men trots vemodig stämning ställdes det till med fest.

Både personal och föräldrar har kämpat för förskolans överlevnad men stadens besked har inte gått att ändra på. De 27 barnen behövde bli 10 för att förskolan ska få fortsätta hålla öppet, på grund av att lokalen enligt stadens regler är för liten. Att driva förskolan vidare med 10 barn är något som företaget som driver förskolan, Inspira, tycker är ohållbart.

– Det känns så klart jättetråki­gt, det har varit en fin förskola i en lokal där det funnits verksamhet för barn i över 100 år, säger förskolech­efen Sara Bark.

Äldre har hört av sig

I lokalen som ägs av Gustav Vasa församling fanns en av Stockholms tidigare barnstugor som öppnade redan 1909. Flera äldre personer har hört av sig och berättat om deras tid som barn i lokalen, berättar Sara Bark.

Trots att vemodet ligger i luften under den sista dagen på förskolan så avslutas eran Satelliten med en fest. Det är föräldern Sara Törnquist som bjudit in clownen Lidiana Barros som bjuder på show tillsamman­s med barnen.

– Min son har gått här sedan han var 1,5 år, hösten 2014. Vi föräldrar älskar förskolan och framför allt de fantastisk­a pedagoger som arbetar här, så jag kände att jag ville göra något för att visa min uppskattni­ng, säger Sara Törnquist.

Det är ett enormt slöseri att lokalerna används alldeles för lite.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? CLOWN. Lidiana Barros skojar med barnen på Satelliten­s förskola. Nu har den stängt då lokalen är för liten.
FOTO: YLVA BERGMAN CLOWN. Lidiana Barros skojar med barnen på Satelliten­s förskola. Nu har den stängt då lokalen är för liten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden