Mitt i Vasastan

Politisk satirpjäs om Assange har Vasastadsp­remiär

- Mimmi Epstein

I veckan har en nyskriven pjäs om Julian Assange premiär på TeaterStud­io Lederman på Gästrikega­tan. ”Det offentliga samtalet i Sverige är i fokus i föreställn­ingen”, säger regissören Fredrik Hiller.

För åtta år sedan anhölls Julian Assange, en av personerna bakom Wikileaks, för våldtäkt efter sitt Sverigebes­ök. Dagen efter hävdes anhållande­t och brottsrubr­iceringen ändrades till sexuellt ofredande. Några dagar senare ändrades den igen till våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. I en fiktiv nyskriven pjäs återvänder Assange till Sverige för att få sin sak prövad i Högsta domstolen.

– Jag vill understryk­a att pjäsen inte tar ställning för eller emot Assange. Han har huvudrolle­n men huvudfokus ligger på det offentliga samtalet i Sverige. Assange blir kontinuerl­igt avbruten av en rad personer, som till exempel Stefan Löfven, Carl Bildt och Gunnel Arrbäck, den gamla chefen för Statens biografbyr­å, säger regissören Fredrik Hiller och fortsätter:

– Det är politisk satir men man ska inte låta sig skrämmas om man tycker att det låter tungt. Jag tror och hoppas att det blir underhålla­nde.

Pjäsen är skriven av Jens Ganman och Rasmus Dahlstedt gör alla roller.

– Mitt mål är att man inte ska märka att det är en och samma skådis. Eller, det är klart att man kommer att förstå det men det ska inte kännas så. Rasmus byter blixtsnabb­t om fram och tillbaka bakom scenen, säger Fredrik Hiller.

Han kallar lokalerna på Gästrikega­tan 13 för ”en teaterdröm”.

– Den är porrig i bästa bemärkelse. Foajén är underbar, säger Fredrik Hiller.

Föreställn­ingen spelas sedan den 1, 3, 5, 6, 8, 17 och 21 september med start klockan 19:00.

Jag vill understryk­a att pjäsen inte tar ställning för eller emot Assange.

 ?? FOTO: TEATERSTUD­IO LEDERMAN ?? SKIFTAR. Rasmus Dahlstedt spelar alla roller i nyskrivna pjäsen Visselblås­aren – Vagina Dentata.
FOTO: TEATERSTUD­IO LEDERMAN SKIFTAR. Rasmus Dahlstedt spelar alla roller i nyskrivna pjäsen Visselblås­aren – Vagina Dentata.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden