Mitt i Vasastan

Sivan-Divan, 73, aktuell med ny hyllningsk­onsert

- Johann Bernövall

Siv Wennberg, 73, är operadivan från Timrå som bott i Vasastan i snart 50 år. Nu är hon åter aktuell med en hyllningsk­onsert till kompositör­en Emil Sjögren.

Siv ”Sivan-Divan” Wennberg fick sitt smeknamn som återkomman­de gäst i Robert Aschbergs tv-program på 1990-talet. Betydligt längre tillbaka än så, 1918, gick en annan stor musikprofi­l i Stockholm ur tiden. Kompositör­en Emil Sjögren hyllas av Siv Wennberg med en hyllningsk­onsert i S:t Johannes kyrka. En kyrka där Emil Sjögren själv var organist en gång i tiden.

– Han var en speciell man som skrev fantastisk musik. Nu när det är 100 år sedan han gick bort känns det fantastisk­t att kunna göra den här hyllningen på mitt eget vis, säger Siv Wennberg och förklarar att hon inte bara sjunger under sina konserter. Hon berättar även historier om musiken och personerna bakom den.

För många idag är Emil Sjögren ett relativt okänt namn. Kan det rent av vara så att han är bortglömd? Nja, menar Siv Wennberg.

– På sätt och vis kanske. Samtidigt är han en av de stora inom den klassiska musiken. Musiken är mycket romantisk, säger hon.

Siv Wennberg har turnerat och sålt mängder av ski- vor runt om i världen. Och ännu har hon ingen plan på att lägga ner verksamhet­en som operadiva.

– Jag har bestämt mig för att fortsätta till 2022, då kommer jag tangera Nicolai Gedda i antal år som aktiv. Och det känns som att jag kommer klara det. Jag är mycket frisk!

Konserten innehåller utöver Emil Sjögrens musik även verk av Wagner och en hyllning till Birgit Nilsson. Ackompanje­rar gör organisten Sigvard Selinus. Konserten spelas i S:t Johannes kyrka på lördag 8 september och sedan på flera andra platser runt om i Stockholms­regionen i höst.

 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? VASASTADSP­ROFIL. Hovsångers­kan Siv Wennberg har hunnit fylla 73 men tänker inte lägga av för det.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL VASASTADSP­ROFIL. Hovsångers­kan Siv Wennberg har hunnit fylla 73 men tänker inte lägga av för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden