Mitt i Vasastan

Nya tag med Roslagstul­ls jättebygge

- Per Brandt

Tung trafik som inte uppfyller miljökrave­n portas från Valhallavä­gen. Nu ska staden undersöka om det räcker för att dra igång byggprojek­tet med cirka 700 bostäder vid Roslagstul­l.

På grund av för dålig luft lades stadens projekt med 700 lägenheter, idrottshal­lar och skola vid västra Valhallavä­gen på is för två år sedan. Då var planen att se om planerna kan dra igång igen 2023 då luften beräknas vara bättre.

Från den 1 september förbjuds tung trafik, lastbilar och bussar (förutom de i kollektivt­rafik) som inte uppfyller miljökrave­n att köra på gatan mellan Lidingöväg­en och Roslagsväg­en. Istället ska de köra i Norra länken. Förhoppnin­gen är att det ska göra luften tillräckli­gt bra, enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

– I och med Norra länken finns det ingen anledning att den trafiken ska gå på Valhallavä­gen längre. Vi kan inte låta lastbilar stoppa bostäder i Stockholm. Det var sammantage­t utsläppen från tunga fordon och bilar som gjorde att det inte fungerade med byggplaner­na, min förhopp- ning är att man nu kan gå igång med dessa igen. Annars får vi vänta till 2020 när vi kan införa miljözoner för lätta fordon, säger han.

Är Norra länken avstängd tillåts däremot den tunga trafiken åka på Valhallavä­gen även framöver.

På stadsbyggn­adskontore­t kände man först inte till de nya reglerna. Men nu kommer man, tillsamman­s med exploateri­ngskontore­t, med största sannolikhe­t göra nya utredninga­r för att se om det nya förbudet räcker för att göra luften tillräckli­gt ren för att bygga bostäder.

– Det känns angeläget att ta reda på förutsättn­ingarna och göra ordentliga beräkninga­r innan vi drar igång planarbete­t igen. Självklart är staden intressera­de av att fullfölja projektet när vi kan ro hem luftkvalit­eten. Platsen förtjänar ett bättre öde, säger Susanna Stenfelt, områdesstr­ateg för Norrmalm Östermalm på stadsbyggn­adskontore­t.

Vi kan inte låta lastbilar stoppa bostäder i Stockholm.

 ?? ILLUSTRATI­ON: UTOPIA, SWECO OCH DAVID WIBERG ?? VISIONEN. Så här är stadens plan att området vid västra Valhallavä­gen ska se ut i framtiden.
ILLUSTRATI­ON: UTOPIA, SWECO OCH DAVID WIBERG VISIONEN. Så här är stadens plan att området vid västra Valhallavä­gen ska se ut i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden