Mitt i Vasastan

14 nya skolor öppnar på kvällstid

- Clarence Frenker

Stockholms stad öppnar 14 nya skolor på kvällar och helger för att skaka fram fler samlingslo­kaler för föreningsl­iv. Totalt satsas 3,3 miljoner för att möjliggöra satsningen. ”Ett av de roligaste besluten jag fattat”, säger skolborgar­rådet Olle Burell (S).

Stockholms stad har under en tid utrett möjlighete­n att öppna upp fler skolbyggna­der efter ordinarie verksamhet­stid för att möta upp bristen på lokaler för föreningsl­iv i Stockholm.

Nu, efter en inventerin­g av det kommunala fastighets­bolaget SISAB, står det klart att ytterligar­e 14 skolor i staden utöver de som redan används anses lämpliga.

Över tre miljoner satsas

Totalt ska nu 3,3 miljoner satsas på att rusta upp och anpassa de aktuella skolorna för att möjliggöra utökade öppettider på kvällar och helger redan från i år.

– Det här är ett av de roligaste besluten jag är med och fattar. Som socialdemo­krat och folkrörels­emänniska vet jag vad tillgången till för-

stockholmd­irekt.se

eningsloka­ler betyder, säger skolborgar­rådet Olle Burell (S).

Redan i dag finns ett antal skolor som hyrs ut via stadens särskilda bokningssy­stem. Det har även bedrivits ett pilotproje­kt och det nya tillskotte­t ses som ytterligar­e en pusselbit för att f r ämja f öreningsli­vet i Stockholm.

– Det här blir det tredje steget där vi kompletter­ar med 14 nya skolor i staden och därmed fyller igen lite vita fläckar på kartan. Målet är att alla stockholma­re och föreningsa­ktiva ska veta att det finns lokaler i skolorna som är tomma och kan användas. Det är ett enormt slöseri att lokalerna används alldeles för lite, säger Olle Burell.

Ska pågå under hösten

Upprustnin­gen beräknas pågå under hösten och i takt med att lokalerna står färdiga kommer de gå att boka genom stadens bokningssy­stem.

– Vi har valt de skolor där det genom en helt rimlig peng går att fixa en ramp eller låsanordni­ngar för att anpassa lokalerna. Varje objekt har en prislapp och nu tar vi fram 3,3 miljoner kronor extra för det, säger Olle Burell.

– Det här är en del av vår vision om skolan mitt i byn, att den inte bara ska vara till glädje för eleverna som går där utan även för allmänhete­n. När vi nu bygger nya skolor tror jag att det blir ett bra komplement.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? NY ANVÄNDNING. Globala gymnasiet på Södermalm är en av skolorna som öppnas på kvällar och helger.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN NY ANVÄNDNING. Globala gymnasiet på Södermalm är en av skolorna som öppnas på kvällar och helger.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden