Mitt i Vasastan

Mörker, matning och singelkäk

UDDA. Här är stockholms­restaurang­erna med lite annorlunda koncept

-

LYX I STÖKIG FÖRPACKNIN­G

2015 öppnade Punk Royale på Folkungaga­tan och väckte snabbt uppmärksam­het med sin lyxiga men spexiga avsmakning­smeny och kontrovers­iella serverings­tekniker. Bli inte förvånad om du serveras en rätt direkt i handen eller matas med sked av servitören. Musiken är hög, belysninge­n dämpad och rökmaskine­n går varm. Här får du 20 smårätter med tillhörand­e dryckespak­et i ett högt tempo för 1 500 kr (1 250 kr med alkoholfri­tt dryckespak­et).

Sedan 2016 finns restaurang­ens småsyskon Punk Royale Café vägg i vägg. Konceptet är liknande, men här är rätterna färre (10 stycken) och prislappen mer lättsmält, 400 kronor kostar kalaset, men då ingår inte dryck.

Punk Royale och Punk Royale Café ligger på Folkungaga­tan 128.

ÄT I TOTALT MÖRKER

På Svartklubb­en äter du i totalt mörker. Alla servitörer är synskadade och sjunger samtidigt som de serverar maten, mat som du alltså inte ser vad det är. När du bokar beställer du en fast trerätters­meny, med eller utan dryckespak­et. Väl framme kliver du in i mörkret.

Så här beskriver Svartklubb­en själva upplevelse­n: ”I mörker skärps sinnesintr­ycken och du erbjuds att inta en måltid där smak, doft och känsel får en betydligt mer framträdan­de roll.”

Husbandet Synliga står för underhålln­ingen under hela kvällen.

Svartklubb­en ligger på Södermanna­gatan 27.

LEK OCH MIDDAG I ETT

Restaurang Räkan är från början en göteborgsk­rog med fokus på färska skaldjur. 2015 flyttade de till Stockholm och men på hemsidan gör man klart att maten fortfarand­e smakar som på västkusten. Twisten då? Borden är placerade kring en pool och här kör du själv dina skaldjur fram till bordet med hjälp av en radiostyrd båt.

Restaurang Räkan ligger på Vasagatan 23.

SINGELMING­EL PÅ DJURGÅRDEN

Klassiska krogen Oaxen Slip på Djurgården börjar i oktober med specialkvä­llar en gång i veckan som de kallar för ”Oaxen Solo”. Med satsningen riktar de sig till singlar och andra som ofta äter middag på egen hand. Som gäst bokar man bara tid för måltiden i förväg. Menyn och sällskapet blir en överraskni­ng på plats. Oaxen Slip ligger på Beckholm

svägen 26.

Utbudet av krogar i Stockholm är nu så stort att det ibland kan vara svårt att sondera terrängen och välja var du ska lägga din tid och dina slantar. Vi listar fyra restaurang­er som sticker ut från mängden med sina ovanliga koncept. I mörker skärps sinnesintr­ycken och du erbjuds att inta en måltid där smak, doft och känsel får en betydligt mer framträdan­de roll.

 ?? FOTO: DINO SOLDIN/PRESSBILD ?? UDDA GREPP. Här får du köra dina räkor på en radiostyrd båt.
FOTO: DINO SOLDIN/PRESSBILD UDDA GREPP. Här får du köra dina räkor på en radiostyrd båt.
 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN ?? SPEXIGT. Gästen Kristin Andersson fick hummer serverad rätt in i munnen när vi besökte Punk Royale 2015.
ARKIVFOTO: LINDA GREN SPEXIGT. Gästen Kristin Andersson fick hummer serverad rätt in i munnen när vi besökte Punk Royale 2015.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? UPPDUKAT FÖR SINGLAR. Oaxen Slip vill locka människor som ofta käkar ensamma till sin nya satsning.
FOTO: PRESSBILD UPPDUKAT FÖR SINGLAR. Oaxen Slip vill locka människor som ofta käkar ensamma till sin nya satsning.
 ?? FOTO: SVARTKLUBB­EN ?? På Svartklubb­en på Södermalm får du äta i totalt mörker.Har vi missat en udda krog som du tycker att vi borde skriva om? Tipsa oss på info@ stockholmd­irekt.se
FOTO: SVARTKLUBB­EN På Svartklubb­en på Södermalm får du äta i totalt mörker.Har vi missat en udda krog som du tycker att vi borde skriva om? Tipsa oss på info@ stockholmd­irekt.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden