Mitt i Vasastan

Söder får nytt hotell och krog i k-märkt hus

- Sophie Stigfur

Det pampiga 1800-talshuset vid Medis har ekat tomt under de senaste fyra åren. Men nu ska det fyllas med liv.

Vi har tidigare rapportera­t om det fyra våningar höga huset med två flyglar vid Fatburspar­ken, byggnaden Oscar den I:s minne som även kallas ”Stiftelsen”. Staden har ägt den maffiga byggnaden sedan 1950, och bland annat hyrt ut den till Trafikverk­et under bygget av Citybanan – som pas- serar rakt under huset. Men sedan hösten 2016 står huset tomt.

I fjol beslöt staden att byggnaden skulle säljas. Detta efter att ingen av de kommunala verksamhet­erna velat flytta in i den fallfärdig­a kåken. Då värderades byggnaden till 10 miljoner, medan renovering­skostnader­na uppskattad­es till 40 miljoner kronor.

Pris: 110 miljoner

Nu meddelas att man hittat en köpare, fastighets­bolaget Vasaparken, som kommer att göra om det anrika huset och dess 2 400 kvadratmet­er till hotell och krog. Prislapp? 110 miljoner kronor.

Jonas Mångs, fastighets­kontoret, förklarar summan med att ”marknaden sätter värdet”.

Fastighets­nämndens ordförande Stefan Hansson (S) är glad över att byggnaden snart kan öppnas upp för allmänhete­n.

– Detta blir ett värdefullt tillskott för den växande turistnäri­ngen. Hotellet och restaurang­en kommer skapa liv och rörelse och bidra positivt till hela området runt Fatburspar­ken, säger han i ett pressmedde­lande.

Målet för staden har varit att hitta en publik verksamhet som passar lokalerna, som bidrar till att göra platsen tryggare och mer levande dygnet runt.

Ett krav har varit att byggnadens kulturhist­oriska värde ska bevaras och att den framtida användning­en ska vara anpassad till byggnadens kulturvärd­e. Planen är att huset ska slå upp portarna under första halvåret år 2020.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? HÖGBORGEN. Ödehuset vid Fatburspar­ken blir snart hemvist för nytt hotell och ny restaurang.
FOTO: KARIN NILSSON HÖGBORGEN. Ödehuset vid Fatburspar­ken blir snart hemvist för nytt hotell och ny restaurang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden