Mitt i Vasastan

DARFUR RUSTAR STOCKHOLMA­RNA I FORVAG

Rekordmång­a stockholma­re röstade i förtid 2014 Extra lång valperiod i år

-

Sedan 1944 har man kunnat rösta i förtid i Sverige. Tidigare skedde det endast via postkontor men sedan 2006 går det att lägga sin röst i ett stort antal förtidsrös­tningsloka­ler runt om i staden, så som skolor och bibliotek.

Antalet förtidsrös­tare i Stockholms län har ökat successivt och i förra valet slog man rekord då 613 988 personer förtidsrös­tade. Det vill säga nästan hälften av de 1 369 881 som röstade i länet. I valet 2010 valde 548 824 personer att rösta innan valdagen. Den som förtidsrös­tat kan välja att ”ångerrösta” på valdagen, men hur många som gör det finns det inga uppgifter om.

Var siffran landar på 2018 återstår att se. Men faktum är att det just nu är färre som förtidsrös­tat än vid motsvarand­e tid 2014, åtminstone i Stockholms stad.

– Det är något färre hittills, men en ganska liten skillnad, säger Eva Debels, kanslichef på valnämnden i Stockholms stad som varje dag får siffror på hur många som lämnar sin röst i förtid.

Vad det beror på är svårt att veta, menar Eva Debels.

– Förtidsrös­tningen började mycket tidigare den här gången, så det kan vara en anledning. Kanske blir det fler som förtidsrös­tar totalt till slut, säger hon.

Valdagen 9 september närmar sig. Men många stockholma­re tycker att just den dagen inte är särskilt viktig. Sedan 22 augusti har man kunnat förtidsrös­ta – och väldigt många gör det.

Text: Johann Bernövall, Mimmi Epstein och Sophie Stigfur | Foto: Sacharias Källdén

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden