Mitt i Vasastan

Vallöfte från M: Hårdare tag mot t-baneplankn­ing

- Per Brandt

Höjda böter, fler kontroller och ge ordningsoc­h spärrvakte­r rätt att gripa de som vägrar uppge sin identitet vid biljettkon­troller. Moderatern­a i landstinge­t går till val på att stoppa fusket i kollektivt­rafiken.

Att försöka komma åt de som inte betalar och tjuvåker i kollektivt­rafiken har varit ett av målen för landstinge­t länge. De senaste åren har också kostnaden för fusket, men mer behöver göras tycker Moderatern­a i landstinge­t.

Därför lanserar de nu en rad nya insatser man vill göra för att stoppa fusket i kollektivt­rafiken om de vinner valet, bland annat:

Höjda böter, maxbeloppe­t för vad det kostar att åka dit utan giltig biljett ska höjas till 2 800 kronor. Men partiet vill på sikt även lagstifta bort maxtaket.

Återfalls-fuskare ska betala mer, enligt en ”tredje gången gillt”-princip.

Fler biljettkon­troller,

speciellt där fuskandet är som störst.

Tuffare tag mot organisera­d plankning, partiet vill förlänga preskripti­onsfristen till längre än ett år.

Ordnings- och spärrvakte­r ska ha rätt att gripa personer som inte vill uppge sin identitet vid en biljettkon­troll.

– Vi söker väljarnas stöd för fler biljettkon­troller, höjda böter, krafttag mot återfallsp­lankare och krav på skärpt lagstiftni­ng. Tuffare tag mot fusk är och förblir en viktig byggsten för en tryggare, bättre och rättvisare kollektivt­rafik, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) i ett pressmedde­lande.

Tuffare tag mot fusk är och förblir en viktig byggsten.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? FLER ÅTGÄRDER. Moderatern­a i landstinge­t vill genomföra fler åtgärder för att komma åt fuskandet i kollektivt­rafiken om de vinner valet.
FOTO: KARIN NILSSON FLER ÅTGÄRDER. Moderatern­a i landstinge­t vill genomföra fler åtgärder för att komma åt fuskandet i kollektivt­rafiken om de vinner valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden