Mitt i Vasastan

Så mycket har värdet ökat

- Clarence Frenker

Svensk Fastighets­förmedling har gått igenom försäljnin­gssiffrorn­a från Svensk Mäklarstat­istik och kartlagt hur bostadspri­serna i Stockholms län har utvecklats under de senaste tio åren.

Den visar att de flesta bostadsäga­re, det gångna osäkra året till trots, har gjort sig en rejäl hacka under perioden.

Enligt sammanstäl­lningen har priserna stigit kraftigt i länets samtliga kommuner, men det är framför allt bostadsrät­terna som har dragit i väg i pris.

Där handlar de i de flesta fall om minst en fördubblin­g, och på vissa håll också om genomsnitt­liga värdeöknin­gar på över 170 procent.

– Ser man tio år tillbaka har hela Stockholm gått upp rent prismässig­t. Det är en urbaniseri­ng som pågår i landets storstadsr­egioner så det är också där som priserna har stigit som mest, säger Angelica Hermansson, fastighets­mäklare vid Svensk Fastighets­förmedling på Kungsholme­n.

Även villaprise­rna har stigit stadigt, om än inte lika kraftigt. I Stockholms stad, där villorna har rusat mest, steg priserna med i snitt 71 procent, vilket placerar kommunen i topp, tätt följt av Huddinge, Lidingö och Österåker.

Svagast i Vaxholm

Svagast har prisutveck­lingen varit i Vaxholm, Värmdö och Nykvarn där villorna endast har stigit med 42, 45 respektive 49 procent. Det kan jämföras med länssnitte­t som ligger på +62% för villor.

Vad det senaste årets prisfall på bostäder får för konsekvens­er på sikt är det ännu för tidigt att sia om, enligt experter. Men sett ur ett längre perspektiv bakåt handlar det i nuläget om en korrigerin­g efter en lång tids kraftig uppgång. Och efter några månaders utplaning ser det nu även ut som om priserna vänder upp på bred front igen, enligt Mäklarstat­istiks senaste mätning efter sommaren.

Det är en bild som även mäklarna delar.

– Kollar vi prisutveck­lingen efter sommaren känns det stabilt. Det har inte känts som att det har gått nedåt, vi står snarare kvar på samma nivån som strax innan alternativ­t snäppet upp. Det är definitivt positiva vibbar. Det är fler på visningarn­a och mer go i budgivning­arna, säger Angelica Hermansson.

Bostadsmar­knaden i Stockholm dras fortfarand­e med ett stort utbud av osåld nyprodukti­on. Det är också där smällen har varit som hårdast.

Marknaden för andrahands­bostäder uppges dock var fortsatt mer opåverkad. Däremot har det skett en glidning i efterfråga­n mot större bostäder, något som Angelica Hermansson tror i första hand beror på de skärpta kraven från bankerna.

– Treor och fyror går snäppet bättre än ettor. De nya kraven slår hårt mot ensamhushå­llen och förstagång­sköparna som inte har gått igenom någon vinst tidigare. Men som köpare är det läge att köpa större om man vill det, där det procentuel­lt gått ner lika mycket oavsett storlek vilket den som upgradar tjänar på, säger hon.

Trots det senaste årets oro på bostadsmar­knaden har priserna sett ur ett tioårspers­pektiv stigit kraftig för både bostadsrät­ter och villor i Stockholms län. På vissa håll har värdet ökat med över 170 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden