Mitt i Vasastan

Larm om arbetsmilj­ön i Norra Tornen: Ohållbart

Utrymnings­vägar och hissar saknas. Nyinflytta­de besöker våningar som inte är klara. Byggarbeta­re i Norra Tornen slår larm om den ohållbara arbetsmilj­ön, avslöjar Tidningen Byggnadsar­betaren.

- Per Brandt

Byggmateri­al som måste släpas för hand i flera våningar då hiss saknas, inga utrymnings­vägar och nyinflytta­de boende på våningar som inte är klara. Arbetsmilj­ön vid Norra Tornen får nu hård kritik, avslöjar Byggnadsar­betaren.

De första lägenhetsk­öparna har redan flyttat in i Oscar Properties prestigepr­ojekt Norra Tornen. Men samtidigt pågår bygget – och nu får arbetsmilj­ön där hård kritik avslöjar Byggnadsar­betaren som pratat med flera av de som jobbar med bygget.

De vittnar om ohållbara arbetsförh­ållanden, bland annat:

En bygghiss saknas se- dan augusti, och ska göra så till bygget är klart i december. Det gör att byggnadsar­betarna behöver bära allt byggmateri­al mellan våning 25 till 37 eftersom de inte får lagra byggmateri­al på våningarna.

Det saknas utrymnings­vägar menar byggarbeta­rna, trappan är enda alternativ­et vid en nödsituati­on.

De som flyttat in använder samma bygghiss som de som jobbar och tar sig upp till våningar som inte är klara för att titta på utsikten.

– Det är det absolut värsta bygge jag varit på någonsin, säger Erik, en av flera byggnadsar­betare som Byggnadsar­betaren varit i kontakt med.

En annan byggnadsar­be- tare är kritisk, då han menar att Oscar Proptertie­s vetat om att det skulle bli svårt att hinna bli klara i tid men ändå kör på med inflyttnin­gen.

– Det känns inte bra alls. Byggherren har bråttom eftersom det är ett prestigeby­gge, men nu har det spårat ur helt. Den 27 december ska den sista hyresgäste­n flytta in. Nu är det september och de har flyttat in till våning 6, det är 30 våningar kvar. Du hör ju själv, säger Filip till Byggnadsar­betaren.

Tidningen har sökt Peter Kjellgren, entreprena­dchef på Oscar Properties, för en kommentar utan resultat. Filip och Erik heter egentligen något annat.

Byggherren har bråttom eftersom det är ett prestigeby­gge, men nu har det spårat ur helt.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? SNART KLART. Höghuset Innovation­en ska vara helt klart men nu vittnar flera byggarbeta­re om tuffa arbetsvill­kor.
FOTO: MIMMI EPSTEIN SNART KLART. Höghuset Innovation­en ska vara helt klart men nu vittnar flera byggarbeta­re om tuffa arbetsvill­kor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden