Mitt i Vasastan

HÄR TAPPAR MODERATERN­A FLEST RÖSTER I VASASTAN

Så röstade ditt område i kommunvale­t

- Mimmi Epstein

Moderatern­a tappar massor av väljare till de mindre allianspar­tierna i hela Vasastan. Vi drog till området kring Observator­ielunden och Spökparken – där raset är allra störst – för att ta reda på varför.

I valdistrik­tet Adolf Fredrik 2 där Rådmansgat­an ingår har Moderatern­a tappat hela 12,5 procentenh­eter jämfört med förra valet och landar på 31,1 procent. De mindre allianspar­tierna ökar och samma tendens syns i resten av Stockholm. Dock är Moderatern­a fortsatt det överlägset största partiet i norra innerstan. Liberalern­a och Centerpart­iet går fram med 5,6 respektive 5,3 procentenh­eter i distriktet kring Observator­ielunden. Kristdemok­raterna har ökat med 3 procentenh­eter och Sverigedem­okraterna med 2,8 i samma område.

– Jag tror att det delvis kan bero på NKS-skandalen att Moderatern­a minskar. Den affären har inte skötts bra, det tycker inte ens M själva, säger Vasastadsb­on Stefan Persson.

Nobel Center

En fråga som engagerat många lokalbor är det planerade bygget av Nobel Center på Blasieholm­en som Moderatern­a är för men som KD och Liberalern­a opponerat sig starkt emot. Något som Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggn­adsnämnden, tror kan vara en förklaring till partiets framgång i området.

– Jag har ju drivit den frågan hårdast av alla politiker i den här valrörelse­n och det är ingen tvekan om att Nobel Center engagerar. Jag vet inte hur många M-väljare jag har mött som har sagt att de kommer att lägga sin röst på oss i kommunvale­t, säger Björn Ljung (L).

Joakim Larsson, förbundsor­dförande för Moderatern­a i Stockholms stad, tror att frågan om Nobel Center har spelat en roll i att partiet fått minskat stöd.

– I vissa distrikt har den varit väldigt viktig. Men vi måste analysera valresulta­tet mer än så. Vi kan konstatera att Moderatern­a har tappat i hela staden, samtidigt har alliansen stärkts som helhet och den majoritet som suttit har försvagats, säger Joakim Larsson (M).

Bevara byggnader

Björn Ljung (L) tror att en annan fråga som gjort att Liberalern­a har gått fram är partiets linje att bevara kulturhist­oriskt betydelsef­ulla byggnader.

– Det går hem i området. En annan lokal konkret fråga är att vi vill se en piazza på Odenplan. Torget blev inte som det var tänkt och jag tror att många gillar idén att knyta ihop det med Gustaf Vasa kyrka, säger Björn Ljung (L).

Flera Vasastadsb­or som Vi i Vasastan pratar med nämner Ebba Busch Thor som en av anledninga­rna till att KD knipit röster, även lokalt.

– Hon har ju varit helt otrolig i debatterna, hon går rakt genom rutan. Jag tror att det har påverkat, många röstar ju på samma parti till riksdag, kommun och landsting, säger en kvinna i området.

I samma valdistrik­t kring Rådmansgat­an minskar stödet till Miljöparti­et och Fi, likt resten av staden, medan V går framåt.

– Det har varit mycket debatt om parkerings­platser som försvunnit och snöröjning som inte fungerat, det kanske inte har fått det att strömma nya väljare till MP. Samtidigt tror jag att det smittar av sig hur det går för partiet på riksnivå, säger Vasastadsb­on Teodor Bergvall.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden